Esfactèria: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
[[Image:Sphacteria.JPG|thumb|Vista d'Esfactèria des de l'est.]]
'''Esfactèria''' (''Sphacteria'') fou una petita illa a l'entrada de la [[badia de Pilos]] al [[Peloponès]]. El seu nom modern es Sphagia.
'''Esfactèria''' (''Sphacteria'') fou una petita illa a l'entrada de la [[badia de Pilos]] al [[Peloponès]]. El seu nom modern es Sphagia.



Revisió del 18:50, 25 oct 2009

Fitxer:Sphacteria.JPG
Vista d'Esfactèria des de l'est.

Esfactèria (Sphacteria) fou una petita illa a l'entrada de la badia de Pilos al Peloponès. El seu nom modern es Sphagia.

Fou el lloc on es va lliurar la batalla d'Esfactèria durant la guerra del Peloponès, entre Atenes i Esparta (425 aC) quan un grup d'uns 400 espartans es va refugiar a l'illa després de la batalla de Pylos, però es van haver de rendir a Cleó i Demòstenes.

A la guerra de la independència de Grècia s'hi va lliurar la batalla de Navarino (1826) entre rebels grecs i otomans; 200 grecs van quedar bloquejats a l'illa per la flota d'Ibrahim Pasha; els otomans controlaven la mar i el castell de Navarino; el capità Tsamados va planejar el seu rescat i en un atac nocturn va poder rescatar als 200 grecs, pero al escapar foren interceptats per diverses naus otomanes; la batalla va durar dues hores i els grecs van poder escapar però amb diverses baixes entre els quals el capità Tsmados i el general Santaroza.