Montpeller: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: uk:Монпельє
Línia 65: Línia 65:
El museu d'art més important de la ciutat és el [[Museu Fabre]].
El museu d'art més important de la ciutat és el [[Museu Fabre]].


==Montpellerins il·lustres==
==Montpellerins iŀlustres==
Montpeller va ser el lloc de naixement de:
Montpeller va ser el lloc de naixement de:
* [[Jaume I]], rei de la [[Corona catalanoaragonesa]].
* [[Jaume I]], rei de la [[Corona catalanoaragonesa]].

Revisió del 22:08, 26 oct 2009

Plantilla:Infotaula geografia políticaMontpeller
Montpelhièr (oc) Modifica el valor a Wikidata
Fotomuntatge
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 43° 36′ 39″ N, 3° 52′ 38″ E / 43.610919°N,3.877231°E / 43.610919; 3.877231
EstatFrança França
RegióLlenguadoc-Rosselló
DepartamentErau
DistricteMontpeller (capital)
Capital de
Població humana
Població302.454 (2021) Modifica el valor a Wikidata (5.317,41 hab./km²)
Geografia
Entitat estadísticaàrea de concentració metropolitana de Montpeller
unitat urbana de Montpeller Modifica el valor a Wikidata
Superfície56,88 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perLes, Mausson i Verdanson Modifica el valor a Wikidata
Altitud27
Limita amb
Dades històriques
Esdeveniment clau
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataMichaël Delafosse (2020–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal34000,34070,34080,34090
Fus horari
Prefix telefònic467 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb
Fes (2003–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmontpellier.fr Modifica el valor a Wikidata
Facebook: villedemontpellier Twitter (X): montpellier_ Instagram: villedemontpellier LinkedIn: mairie-de-montpellier Youtube: VilledeMontpellier34 Modifica el valor a Wikidata

Montpeller (en occità Montpelhièr; en francès Montpellier, nom oficial) és una ciutat del sud de l'estat francès, capital del departament de l'Erau (Hérault en francès) i de la regió de Llenguadoc-Rosselló. Va ser la capital de la Senyoria de Montpeller que formà part de la Corona d'Aragó. Segons el cens de 1999 tenia una població de 225.392 habitants (anomenats montpellerins), que a l'aglomeració urbana era de 459.916; segons l'estimació del 2005 la població és de 244.500 al municipi i 509.077 a l'aglomeració. La ciutat té un altre nom popular: lo Clapàs.

Geografia i economia

La ciutat està situada en un terreny aturonat a 10 km de la costa mediterrània, a 43°37N 3°52E, vora el riu Lez. Al nom de la ciutat, originàriament Monspessulanus segons el llatí del segle XII, se li han volgut donar diverses etimologies: mont pelat (és a dir, de vegetació pobra), el mont del turó, mont pedrós, el mont de les espècies, etc. És un important centre industrial, on destaquen els productes tèxtils, metal·lúrgics, alimentaris (vi), editorials i químics.

Història

Vegeu també Senyoria de Montpeller

Montpeller és una de les poques ciutats de la part occitana de l'estat francès que no té un origen romà. A l'alta edat mitjana la veïna ciutat episcopal de Magalona era la població principal de la zona, però els atacs dels pirates probablement van afavorir un assentament més cap a l'interior. La ciutat es va fundar al segle VIII, però no fou fins al segle X que va adquirir una certa importància com a centre comercial en poder dels comtes de Tolosa). Va esdevenir una possessió dels reis catalans mitjançant el casament de Pere el Catòlic amb Maria de Montpeller el 1204. El 1349 Jaume III de Mallorca va vendre la senyoria de Montpeller al rei francès Felip el Bell per recaptar fons per a la seva lluita amb Pere el Cerimoniós.

Durant l'època de la Reforma, molts dels seus habitants es van fer protestants (o hugonots, tal com foren coneguts a França) i va esdevenir un feu de la resistència protestant a la Corona francesa, amb domini majoritàriament catòlic. El 1622, el rei Lluís XIII va prendre la ciutat després d'un setge de vuit mesos. Durant el segle XIX el desenvolupament de la ciutat la va convertir en un centre industrial. A la dècada de 1960, la seva població va experimentar un fort creixement a causa de l'arribada dels antics colons francesos que van haver de marxar d'Algèria arran de la independència del país magribí.

Llocs d'interès

Facultat de Medecina de Montpeller
Torre de la Babòta

La Universitat de Montpeller és una de les més antigues de l'estat francès, ja que fou fundada el 1220 pel cardenal Conrad i confirmada pel papa Nicolau IV en una butlla de 1289. Fou suprimida durant la Revolució Francesa però es va restablir el 1896.

La Facultat de Medecina de Montpeller, és la més antiga en activitat del món (la de Salerno va desaparèixer a començaments del segle XIX). Existeix a la pràctica des del segle XII, encara que el seu primer marc institucional el va obtenir l'any 1220. Avui en dia pertany a la universitat de Montpeller, anomenada l'Université Montpellier I. Al seu si van estudiar personatges il·lustres tals com Nostradamus, François Rabelais, Arnau de Vilanova, Ramon Llull, Guy de Chauliac o Guillaume Rondelet entre d'altres.

Prop de la universitat hi ha la catedral de Sant Pere (segle XIV ), caracteritzada sobretot pel seu pòrtic poc usual, aguantat per dues altes torres que fan pensar en dos coets. A prop hi trobem l'arc de triomf, la Porta del Peyrou (1691), dissenyada en estil dòric amb relleus posteriors que glorifiquen el rei Lluís XIV de França.

La ciutat té un remarcable jardí botànic, el primer de França, fundat el 1593.

L'aqüeducte de Sant Climent (segle XVII) té una llargada de 880m i dos ordres d'arcades, corre pel barri de Les Arceaux i es feia servir per dur l'aigua des de la font de Sant Climent, a 14 km de la ciutat. L'aqüeducte anava a parar a un gran dipòsit situat prop de l'arc triomfal, des d'on l'aigua era distribuïda turó avall cap a les fonts i safareigs públics.

A Montpeller hi ha diversos projectes arquitectònics dissenyats per l'arquitecte català Ricard Bofill, com l'anomenat Barri Antígona (Quartier Antigone).

Plaça de la Comèdia, Montpeller

El museu d'art més important de la ciutat és el Museu Fabre.

Montpellerins iŀlustres

Montpeller va ser el lloc de naixement de:


François Rabelais (1493-1553) i Nostradamus (1503-1566) van estudiar a la Universitat de Montpeller (Facultat de Medecina).

Ciutats agermanades

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Montpeller