Marca llemosina: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot insereix {{ORDENA:Marca Llemosina}}
Línia 15: Línia 15:
[[Categoria:Llemosí]]
[[Categoria:Llemosí]]


[[da:Marche (Frankrig)]]
[[de:Marche (Frankreich)]]
[[en:County of La Marche]]
[[fr:Comté de la Marche]]
[[fr:Comté de la Marche]]
[[nl:Marche (provincie)]]
[[nl:Marche (provincie)]]

Revisió del 00:50, 6 nov 2009

Un dels primers escuts de la Marca és el de la casa dels Lusignan.

La Marca llemosina (en occità: la Marcha, en francès la Marche) és un territori històric d'Occitània, al nord, en una zona de llengua occitana que és veïna de la zona de llengua d'oïl. Forma part culturalment i administrativament de la regió del Llemosí, però en el passat en va ésser destacada administrativament i va formar una província distinta. La Marca llemosina limita al nord amb el Berry, a l'est amb el Borbonès i Alvèrnia, a l'oest amb el Poitou i el comtat d'Angulema i al sud amb el Llemosí al sens estricte. Es divideix en dues regions:

Història

Potser fou separada del Llemosí vers el 940 pel duc d'Aquitània Guillem V Cap d'Estopa i que fou lliurada com a comtat a Bosó I el Vell, comte de Charrog, encara que es creu que els primers comtes de la Marca foren el seu avi, Jofré, i el seu pare, Sulpici.

En el segle XIII fou atribuïda a la casa dels Lusignan, i no fou incorporat al regne de França fins el 1531. Després de la Revolució Francesa el territori conegut en francès com La Marche fou dividit entre els departaments de Cruesa i Alta Viena.

Veure