Bovins: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: scn:Buvini
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (-[[genus| +[[gènere (biologia)|)
Línia 18: Línia 18:
''[[Strepsicerotini]]''
''[[Strepsicerotini]]''
}}
}}
Els '''bovins''' (''Bovinae'') són una [[subfamília]] diversa de deu [[genus|gèneres]] d'[[ungulats]] de mida mitjana a gran, incloent-hi els les [[vaques]], els [[bisó|bisons]], el [[búfal aquàtic]], el [[iac]], i els [[antílops]] de quatre banyes i de banyes espirals. Les relacions [[evolució|evolutives]] entre els membres del grup són obscures, i la seva classificació en tribus laxes en lloc de subgrups formals reflecteix aquesta incertesa. Les característiques generals el grup inclouen els [[unglot]]s, i habitualment com a mínum un dels dos sexes de l'espècie té [[banya|banyes autèntiques]].
Els '''bovins''' (''Bovinae'') són una [[subfamília]] diversa de deu [[gènere (biologia)|gèneres]] d'[[ungulats]] de mida mitjana a gran, incloent-hi els les [[vaques]], els [[bisó|bisons]], el [[búfal aquàtic]], el [[iac]], i els [[antílops]] de quatre banyes i de banyes espirals. Les relacions [[evolució|evolutives]] entre els membres del grup són obscures, i la seva classificació en tribus laxes en lloc de subgrups formals reflecteix aquesta incertesa. Les característiques generals el grup inclouen els [[unglot]]s, i habitualment com a mínum un dels dos sexes de l'espècie té [[banya|banyes autèntiques]].


En la majoria de països, els bovins són utilitzats com a aliment. Les vaques són consumides gairebé a tot arreu, tret d'algunes parts de l'[[Índia]], on els bovins són considerats sagrats pels [[hindú]]s.
En la majoria de països, els bovins són utilitzats com a aliment. Les vaques són consumides gairebé a tot arreu, tret d'algunes parts de l'[[Índia]], on els bovins són considerats sagrats pels [[hindú]]s.

Revisió del 16:52, 8 nov 2009

Per a altres significats, vegeu «Bestiar boví».
Infotaula d'ésser viuBovins
Bovinae Modifica el valor a Wikidata

búfal aquàtic Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreArtiodactyla
FamíliaBovidae
SubfamíliaBovinae Modifica el valor a Wikidata
Gray, 1821
Nomenclatura
Ortografia originalBovidae Modifica el valor a Wikidata

Els bovins (Bovinae) són una subfamília diversa de deu gèneres d'ungulats de mida mitjana a gran, incloent-hi els les vaques, els bisons, el búfal aquàtic, el iac, i els antílops de quatre banyes i de banyes espirals. Les relacions evolutives entre els membres del grup són obscures, i la seva classificació en tribus laxes en lloc de subgrups formals reflecteix aquesta incertesa. Les característiques generals el grup inclouen els unglots, i habitualment com a mínum un dels dos sexes de l'espècie té banyes autèntiques.

En la majoria de països, els bovins són utilitzats com a aliment. Les vaques són consumides gairebé a tot arreu, tret d'algunes parts de l'Índia, on els bovins són considerats sagrats pels hindús.

Plantilla:Link FA