Línia internacional de canvi de data: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot corregeix l'ORDENA, en treu blancs i caràcters especials i posa majúscula on toca.
Línia 37: Línia 37:
[[la:Linea commutationis diei]]
[[la:Linea commutationis diei]]
[[lt:Datos keitimosi linija]]
[[lt:Datos keitimosi linija]]
[[mk:Меѓународна датумска граница]]
[[ml:അന്താരാഷ്ട്ര ദിനാങ്കരേഖ]]
[[ml:അന്താരാഷ്ട്ര ദിനാങ്കരേഖ]]
[[ms:Garisan Tarikh Antarabangsa]]
[[ms:Garisan Tarikh Antarabangsa]]

Revisió del 08:41, 10 nov 2009

La línia internacional de canvi de data

La Línia Internacional de Canvi de Data és una línia irregular imaginària en la superfície de la Terra traçada sobre l'oceà Pacífic, pròxima al meridià 180°, que quan es creua suposa el canvi de data (exactament un dia). Passar la línia d'Est a Oest fa que la data canvïi a l'endemà (pèrdua d'un dia); i a l'inrevés, travessar-la d'Oest a Est, fa guanyar un dia.

Aquesta línia passa per l'estret de Bering, entre Alaska i Sibèria, per la qual cosa ambdós tenen diferents dates, però la major part del recorregut transcorre pel mig de l'oceà. Amb l'objectiu que els nombrosos estats insulars formats per arxipèlags no tinguessin fusos horaris diferents, s'ha adaptat la línia de canvi de data a la geografia de l'indret, raó pel qual no és recta i no sempre segueix el meridià 180º.

La necessitat de la seva existència respon al fet que a la Terra hi ha 24 fusos horaris a partir del meridià de Greenwich: 12 cap a l'est (amb cadascun dels quals s'afegeix una hora) i 12 cap a l'oest (amb cadascun es resta una hora). Així, per exemple, si al Regne Unit (per on passa el meridià de Greenwich) són les dotze del migdia, a Alaska són la una de la nit (acaben d'encetar el dia d'avui), i a l'extrem oriental de Rússia, que és a tocar d'Alaska, són les dotze de la nit però de l'endemà.


Els 24 fusos horaris mundials

Plantilla:Coor title d