Ural: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: cy:Afon Wral
Cap resum de modificació
Línia 14: Línia 14:


Els seus afluents principals són, a la dreta, l'Or i l'Ilek, i a l'esquerra el Sakmara. Passa per les ciutats russes de [[Magnítogorsk]], [[Orsk]] i [[Orenburg]], i les kazakhes d'[[Oral]] (l'antiga Uralsk) i [[Atirau]] (l'antiga Guriev).
Els seus afluents principals són, a la dreta, l'Or i l'Ilek, i a l'esquerra el Sakmara. Passa per les ciutats russes de [[Magnítogorsk]], [[Orsk]] i [[Orenburg]], i les kazakhes d'[[Oral]] (l'antiga Uralsk) i [[Atirau]] (l'antiga Guriev).

----

El '''govern de l'Ural''' fou un govern antibolxevic a l'antic govern (o província) tsarista de l'Ural establert el [[1918]] i que va durar fins al [[gener]] de [[1920]].

El [[29 de març]] de [[1918]] es va produir un cop d'estat antibolxevic a [[Uralsk]], essent enderrocat el soviet i creat el govern de la Host de l'Ural, dirigit per Gurian Fomitxov. L’[[abril]] de [[1918]] es va formar l'exèrcit de l'Ural.

Després de l'ocupació d'[[Ekaterinburg]] per la [[Legió Txeca]] ([[25 de juliol]] de [[1918]]), es va crear el [[13 d'agost]] de [[1918]] el "govern provisional de l'Ural" sobre els territoris de les províncies (o governs -''guberni'') de [[Perm]], [[Viatsk]], [[Ufà]] i [[Orenburg]]. Aquest govern fou creat com a tampó entre el [[Komutx]] ([[Samara]]) i el govern provisional de [[Sibèria]]. El cap del govern fou P. Ivànov. La bandera estava inspirada en la bandera txeca (vermell sobre blanc) i era roja sobre verd.

El [[gener]]-[[març]] de [[1919]] la part nord del territori controlat pel govern de Fomitxov fou ocupada per l'exèrcit roig.

El [[25 de març]] de [[1919]] els governs de la regió foren abolits per l'ataman cosac de l'Ural, el general Vladímir Tolstov, que va constituir una Junta Militar que va exercir la dictadura al nord de la [[mar Càspia]] i a Priuràlie (Trans-Ural). El [[gener]] de [[1920]], el govern de Tolstov fou eliminat per l'exèrcit roig.

==Articles relacionats==
* [[Magnitogorsk]].


[[Categoria:Rius de Rússia]]
[[Categoria:Rius de Rússia]]
[[Categoria:Rius de la mar Càspia]]
[[Categoria:Rius de la mar Càspia]]
[[Categoria:Geografia del Kazakhstan]]
[[Categoria:Geografia del Kazakhstan]]
[[Categoria:Història de Rússia]]
[[Categoria:Revolució Russa]]


[[ar:نهر الأورال]]
[[ar:نهر الأورال]]

Revisió del 20:04, 18 nov 2009

Infotaula de geografia físicaUral
Imatge
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Inici
ContinentÀsia Modifica el valor a Wikidata
País de la concaRússia i Kazakhstan Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaBaixkíria (Rússia), óblast de Txeliàbinsk (Rússia), óblast d'Orenburg (Rússia), província d'Atirau, província d'Aktobé (Kazakhstan) i província del Kazakhstan Occidental Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióUrals Modifica el valor a Wikidata
Final
Localitzaciómar Càspia Modifica el valor a Wikidata
Map
 54° 42′ 03″ N, 59° 25′ 02″ E / 54.7008°N,59.4173°E / 54.7008; 59.4173
46° 53′ 02″ N, 51° 37′ 01″ E / 46.8839°N,51.6169°E / 46.8839; 51.6169
Afluent
69
Dades i xifres
Mida2.428 (longitud) km
Superfície de conca hidrogràfica231.000 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesures i indicadors
Cabal400 m³/s Modifica el valor a Wikidata

L'Ural (en rus Ural i en kazakh Oral) és un riu que transcorre per Rússia i el Kazakhstan. Neix al sud dels Urals i desemboca a la mar Càspia en un delta, prop de la ciutat kazakha d'Atirau. Té una longitud de 2.428 km. Forma part de la frontera tradicional entre Europa i Àsia.

Els seus afluents principals són, a la dreta, l'Or i l'Ilek, i a l'esquerra el Sakmara. Passa per les ciutats russes de Magnítogorsk, Orsk i Orenburg, i les kazakhes d'Oral (l'antiga Uralsk) i Atirau (l'antiga Guriev).