Port Moresby: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:Port Moresby Town2 Mschlauch.jpg|thumb|right|230px|El centre de Port Moresby]] '''Port Moresby''' ([[Alfabet Fonètic Internacional|AFI]] {{IPA|%[ˌpɔːrt ˈmɔːrzbi]}}) ('''Pot Mosbi''' en [[Tok Pisin]]) és la capital de [[Papua Nova Guinea]], i la seva major aglomeració de població comptant la seva àrea metropolitana que s'estén per tot el [[Districte Capital Nacional (Papua Nova Guinea)|Districte Capital Nacional]].
[[Imatge:Port Moresby Town2 Mschlauch.jpg|thumb|right|230px|El centre de Port Moresby]] '''Port Moresby''' ([[Alfabet Fonètic Internacional|AFI]] {{IPA|[ˌpɔːrt ˈmɔːrzbi]}}) ('''Pot Mosbi''' en [[Tok Pisin]]) és la capital de [[Papua Nova Guinea]], i la seva major aglomeració de població comptant la seva àrea metropolitana que s'estén per tot el [[Districte Capital Nacional (Papua Nova Guinea)|Districte Capital Nacional]].


La ciutat està situada en les costes del [[golf de Papua]], en la costa sud-est de l'illa de [[Nova Guinea]]. La ciutat és al seu torn la capital de la [[província Central (Papua Nova Guinea)|província Central]], de la qual està envoltada en la [[regió de Papua]], encara que realment no pertany a aquesta ja que per si sola forma el Districte Capital.
La ciutat està situada en les costes del [[golf de Papua]], en la costa sud-est de l'illa de [[Nova Guinea]]. La ciutat és al seu torn la capital de la [[província Central (Papua Nova Guinea)|província Central]], de la qual està envoltada en la [[regió de Papua]], encara que realment no pertany a aquesta ja que per si sola forma el Districte Capital.
Línia 29: Línia 29:


[[Categoria:Papua Nova Guinea]]
[[Categoria:Papua Nova Guinea]]
[[Categoria:Capitals d'estats]]
[[Categoria:Capitals d'estats independents d'Oceania ]]


[[am:ፖርት ሞርስቢ]]
[[am:ፖርት ሞርስቢ]]

Revisió del 12:24, 21 nov 2009

El centre de Port Moresby

Port Moresby (AFI [ˌpɔːrt ˈmɔːrzbi]) (Pot Mosbi en Tok Pisin) és la capital de Papua Nova Guinea, i la seva major aglomeració de població comptant la seva àrea metropolitana que s'estén per tot el Districte Capital Nacional.

La ciutat està situada en les costes del golf de Papua, en la costa sud-est de l'illa de Nova Guinea. La ciutat és al seu torn la capital de la província Central, de la qual està envoltada en la regió de Papua, encara que realment no pertany a aquesta ja que per si sola forma el Districte Capital.

El primer europeu que va arribar a la zona on s'assenta Port Moresby va ser el capità britànic John Moresby en 1873, any que va ser fundada, i qui li va donar nom a la ciutat en honor del seu pare l'almirall sir Fairfax Moresby. Aquesta ciutat és considerada la ciutat més perillosa del món, segons un informe presentat pel programa de l'ONU per als Assentaments Humans.

Història

Abans de la colonització europea

La zona que ocupa Port Moresby estava ocupada pels motuans, nadius de Papua, que comerciaven intercanviant atuells per sagú, aliments i grans canoes, realitzant viatges des de Hanuabada i altres poblacions. També tenien relacions amb altres pobles veïns de la província del Golf, creant forts llaços comercials i familiars, deguts a matrimonis mixts. Les expedicions hiri eren de gran escala. En cada viatge podien intervenir fins a 20 canoes o lakatoi amb uns 600 tripulants, i amb una càrrega d'uns 20.000 atuells.

Per als motuans, les hiri no era solament una empresa econòmica, sinó que també servien per a reforçar la seva identitat com tribu gràcies a la perillositat dels llargs viatges. Aquests viatges són commemorats cada any mitjançant el Hiri Moale Festival que se celebra cada setembre en Ela Beach.

Colonització europea

Bandera britànica a Port Moresby en 1883.

La zona ja era un important centre de comerç quan el capital John Moresby, de la nau HMS Basilisk, va arribar per primera vegada a la zona en la qual s'assenta Port Moresby en 1873. Els britànics s'havien aventurat a través del Mar del Corall, fins a l'extrem oriental de Nova Guinea, trobant prèviament tres illes desconegudes fins a llavors. A les 10 del matí del 20 de febrer de 1873, John Moresby va reclamar per al Regne Unit la possessió de les terres oposades, denominades així en honor del seu pare, l'almirall sir Fairfax Moresby.

Moresby va anomenar el tram interior Fairfax Harbour, i a la resta Port Moresby. L'assentament europeu del lloc no es va produir fins a una dècada més tard, en 1883, quan la part sud-est de Nova Guinea va ser annexionada a l'Imperi britànic. La Nova Guinea britànica va passar a la recentment establerta Mancomunitat d'Austràlia en 1906, i va passar a denominar-se Papua. Des de llavors fins a 1941 Port Moresby va experimentar un lent creixement. El creixement major es va produir en la península, on les infraestructures portuàries i altres serveis van ser gradualment millorats. L'electricitat es va introduir en 1925 i el servei d'aigua potable corrent va ser instal·lat en 1941.

La Segona Guerra Mundial

Durant la Segona Guerra Mundial molts papuans van tornar als seus llogarets o van ser evacuats a camps de refugiats llunyans a Port Moresby quan es va albirar una possible invasió japonesa. La ciutat va ser convertida en una important base aliada on es van instal·lar milers de soldats, ja que era l'últim bastió en l'illa i l'última defensa entre les posicions japoneses i Austràlia. Aquest paper clau la va convertir en l'objectiu de la invasió de la flota japonesa al maig de 1942, detinguda en la batalla del Mar del Corall. Molts papuans es van allistar com transportistes per a donar suport a les tropes aliades. Com resultat, les poblacions a Port Moresby es van deteriorar i després de la guerra Port Moresby va haver de ser reconstruït. En 1945, es va crear el Territori de Papua i Nova Guinea després de la unió sota una mateixa administració australiana de Papua i l'antiga colònia alemanya de Nova Guinea. Port Moresby va passar a ser considerada la capital del nou territori i el focus d'expansió dels serveis públics.

Capital de Papua Nova Guinea

Antiga bandera de Port Moresby.

Al setembre de 1975, Port Moresby es va convertir en la capital de l'estat independent de Papua Nova Guinea. En el barri de Waigani es van construir nous edificis del govern per a albergar els departaments d'aquest, incloent un espectacular edifici per al Parlament Nacional inaugurat en 1984, que combina un disseny tradicional amb modernes tecnologies de construcció. En Waigani també es troben el Museu i la Biblioteca nacional.