Diferència entre revisions de la pàgina «Euskal Ezkerra»

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
[[Títol de l´enllaç]]'''Euskal Ezkerra (EuE)''' (en [[euskera]] ''Esquerra Basca'') és un partit polític ja desaparegut que va aparèixer l’any [[1993]] com a resultat d’una escissió de [[Euskadiko Ezkerra]]. Tenia el seu àmbit d'actuació a la Comunitat Autònoma Basca i Navarra.
 
Quant la major part dels afiliats de '''EE''' es varen decidir per fusionar-se el seu partit amb el [[Partit Socialista de Euskadi]] en un Congres, el grup de militants contrari a aquesta decisió presa en el Congres del partit van decidir deslligar-se de '''EE''', no participar a la fusió i fundar un nou partit anomenat '''Euskal Ezkerra'''.
 
Dintre de '''EuE''' es varen integrar els sectors de '''EE''' que defensaven postures d'un [[nacionalisme basc]] d'esquerra, per damunt dels altres sectors de '''EE''' que defensaven postures de caràcter [[socialisme|socialista]] i que varen romandre dins de '''EE'''. Amb aquesta escissió dins de '''Euskadiko Ezkerra''' triomfaven els postulats d'aquells que defensaven la renúncia al dret a l'[[autodeterminació]] de [[Euskadi]] i [[Euskal Herria]] per poder-se sentir comodes a l'hora de integrar-se en una altra organització d'àmbit espanyol com era el '''PSE'''.
 
Bona part dels militants que deixaren '''EE''' per integrar-se en '''EuE''' eren quadres dirigents i càrrecs electes de '''EE''' destacant entre ells [[Kepa Aulestia]].
 
'''EuE''' volia aglutinar a aquelles [[esquerres basques]] d'origen proletari que no es sentien comodes amb els postulats defensats per l'esquerra abertzale (en concret per [[Herri Batasuna]]), i que al contrari que [[EE]] i el [[PSE]] defensavadefensaven el dret a l'[[autodeterminació]] pel conjunt de [[Euskal Herria]], esdevenint així una opció intermitja entre el [[independentisme radical]] de '''HB''' i el sometiment a la realitat política del [[Estat Espanyol]] deque defensava ja '''EE'''.
 
Dins d'aquesta nova orientació política, la direcció de '''EuE''' va optar per no presentar-se en solitari a les eleccions espanyoles i formar així una coalició amb [[Eusko Alkartasuna]], organització independentista basca d'orientació [[socialdemocrata]], que es presentà a les [[Eleccions GeneralsEspanyoles]] de juny de [[1993]] sotalsota la marca electoral de '''EA-EuE'''. Aquesta coalició va nèixer amb dos objectius. El primer era fer realitat endins eldel complex escenari polític basc una forta opció independentista d'esquerres prou forta que no estigues vinculada a la lluita armada de [[ETA]], trencant la polarització del [[nacionalisme basc]] (on [[Eusko Alkartasuna]] i '''Euskadiko Ezkerra''' no havien acabat d'assentar les seves bases electorals) ja que aquest espai electoral estava ocupatdominat a la dreta pel '''PNB''' i per la [[l'esquerra revolucionaria]] de '''HB''', i el segon era evitar el trasvàs de vots de '''EE''' o bé al nou [[Partit Socialista de Euskadi-Euskadiko Ezkerra]] o al [[Partit Nacionalista Basc]] o a [[Herri Batasuna]], ja que això podria significar la radicalització encara més del panorama polític basc. Però la coalició '''EA-EuE''' no va aconseguir els vots dels possibles votants nacionalistes de la l'antiga '''EE''' per així sumar-los als ja aconseguit per '''EA''' en solitari, tal i com pretenien els seus promotors. Es van aconseguir inclòs pitjors resultats dels que havia obtingut '''EA''' en solitari l’any [[1989,]] al mateix procès electoral, perdent una de les dos actes de diputats que tenia '''EA''' en el [[Congres Espanyol]].
 
Aquest fracàs va comportar la ruptura de la coalició '''[[Eusko Alkartasuna-Euskal Ezkerra]]''' i en el cas de '''EuE''' va comportar una greu crísis interna que desembocà en la seva definitiva dissolució com a partit polític al cap de poc temps. Alguns dels seus militants es van integrar posteriorment en [[Ezker Batua Berdeak]], [[Euskal Herritarok]] i [[Eusko Alkartasuna]], entre d'altres formacions polítiques basques.
 
[[Categoria:Partits polítics del País Basc]]
2.659

modificacions

Menú de navegació