Regne de Mira: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot insereix {{ORDENA:Regne De Mira}}
m Robot afegeix: tr:Mira Krallığı
Línia 40: Línia 40:
[[es:Mira (reino)]]
[[es:Mira (reino)]]
[[gl:Mira, Reino]]
[[gl:Mira, Reino]]
[[tr:Mira Krallığı]]

Revisió del 18:50, 26 nov 2009

El Regne de Mira fou un regne de la part occidental d'Anatòlia, Va sorgir vers el 1430 aC i era tributari d'Arzawa i després dels hitites. Es trovaba al nord-nord-oest de Psídia (Hapalla).

Origens

El rei Maskhuiluwas fou assetjat pels seus germans i obligat a fugir a Hattusas; el nou rei proclamat es va dir Kupanta-Kurunta, nom que sembla indicar una tendència anti-hitita. Subiluliuma I (que va regnar al segon quart del segle XIV aC) va veure aquesta revolta perillosa i va donar a la seva filla en matrimoni a Maskhuiluwas al que després va instal·lar a Kuwaliya (Hapalla es va fer finalment amb el control del regne de Mira) i va utilitzar el títol de rei de Mira i Kuwaliya. El titol de rei de Mira fou usat pel rei d'Hapalla.

Piyama-Kurunta d'Arazawa, en guerra amb el rei Mursilis II, va atacar a Maskhuiluwas de Mira, i possiblement va destruir la ciutat d'Impa, però Maskhuiluwas el va rebutjar en una batalla i va tornar a la seva capital Hapanuwa on va seguir lleial als hitites als que debia el tron.

Mursilis II, triomfant dels reis d'Arzawa, va anar a Kuwaliya on va establir guarnicions (entre elles a Impa) aparentment per agrair a Maskhuiluwas la seva ajuda contra Arzawa. També va establir una guarnició a Hapanuwa i va confirmar a Maskhuiluwas la terra de Kuwaliya i la de Mira. Hapalla fou concedida a un tal Targasnallis. Els reis de Mira-Kuwaliya, Hapalla i el rei Seha van signar un tractat reconeixent al regne Hitita com a sobirà al mateix temps que es reconeixia la seva llibertat.

Maskhuiluwas i la seva dona Muwatti (germana de Mursilis) no van tenir fills i van demanar a Mursil de reconèixer com a successor al nebot (adoptat com a fill) a Kupanta-Kurunta.

Un rei que les tauletes esmenten con E.gal.pap (els dos punts son per dos lletres que manquen) es va revoltar al oest d'Hatti durant deu anys. Maskhuiluwas va complir de moment la seva paraula i va ser al costat del rei hitita però mes tard, ja cansat de la seva tutela, es va unir al rebel i va incitar a la rebel·lió de Pitasa o Pitassa.

Mursil va tornar a anar a Sallapa i quant va amenaçar a Maskhuiluwas aquest va fugir al regne de Masa mentre el seu regne de Mira i Kuwaliya es va rendir. Mursilis va envair Masa, causant molts danys, i davant de la amenaça per Masa, el rei rebel fou obligat a rendir-se i fou tractat amb clemència (era oncle del rei) i enviat a Hattusas; al seu lloc Mursil va instal·lar a Kupanta-Kurunta. Es suposa que E.gal.pap fou derrotat algun temps després. Maskhuiluwas fou enviat a governar una ciutat sagrada de la regió del riu Siyanta, com a gran sacerdot.

Kupanta-Kurunta de Mira era considerat membre de la família reial ja que la seva mare adoptiva era princesa (germana de Mursilis). Kupanta-Kurunta va aportar contingents militars del país al exèrcit hitita, contingents que van participar a la batalla de Qadesh a l'Orontes (vers 1293 aC). En el regnat de Muwatallis II va morir Kupanta-Kurunta i el va succeir Kupanta-Lamna, fill de Kupanta-Kurunta de Mira-Kuwaliya, descendent dels reis d'Arzawa pel seu pare i dels reis hitites per la mare (la mare era filla de Subiluliuma I)).

Urhi-Teshub va arribar al tron hitita sota el nom de Mursilis III i immediatament va voler deposar alguns dels governadors dels antics estats d'Arzawa i establir el govern directe i va anar a la zona per consolidar el seu poder. En la guerra civil entre Mursilis III i Hattusilis III no es esmentada. Sota Hattusilis III era rei Kupanta -Kurunta (II) segons alguns el mateix rei que havia pujat al tron vers el 1280 aC ja que Kupanta-Lamna o Lamma era la sumerització del nom.

Reis de Mira

  • Maskhuiluwas abans de 1350 aC
  • germà de Maskhuiluwas vers 1350 aC
  • A Hapalla després de 1350 aC

Reis de Kuwaliya

  • Maskhuiluwas vers 1350 aC (titulat rei de Mira i Kuwaliya)

Reis de Mira i Kuwaliya

  • Maskhuiluwas vers 1350-1310 aC
  • Kupanta-Kurunta I vers 1310-1280 aC
  • Kupanta-Lamna vers 1280-1240 aC (Kupanta-Kurunta II)