Peso: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: zh-min-nan:Peso
Cap resum de modificació
Línia 18: Línia 18:
[[Bolívia]] va canviar el [[peso bolivià]] per una nova moneda, el [[boliviano]] (a raó d'un boliviano per un milió d'antics pesos), el [[1990]].
[[Bolívia]] va canviar el [[peso bolivià]] per una nova moneda, el [[boliviano]] (a raó d'un boliviano per un milió d'antics pesos), el [[1990]].


[[Guinea Bissau]], país de parla [[portuguès|portuguesa]], també va usar [[peso de Guinea Bissau|pesos]] (GWP) abans d'adoptar el [[franc CFA]] (XOF) arran de l'entrada a la [[Unió Econòmica i Monetària de l'Àfrica Occidental]] (UEMOA segons les sigles en [[francès]]) l'[[1 de maig]] del [[1997]].
[[Guinea Bissau]], país de parla [[portuguès|portuguesa]], també va usar [[peso de Guinea Bissau|pesos]] (GWP) abans d'adoptar el [[Franc CFA de l'Àfrica Occidental|franc CFA]] (XOF) arran de l'entrada a la [[Unió Econòmica i Monetària de l'Àfrica Occidental]] (UEMOA segons les sigles en [[francès]]) l'[[1 de maig]] del [[1997]].


[[Categoria:Monedes]]
[[Categoria:Monedes]]

Revisió del 18:57, 9 des 2009

Fitxer:Repubblica Dominicana 1 peso.JPG
Anvers i revers de la moneda d'un peso dominicà

El peso és la unitat monetària de diversos estats:

El terme "peso" deriva del mot castellà que significa "pes". Precisament l'espanyol és –o era, en el cas filipí– la llengua oficial de tots aquests països.

La moneda principal espanyola de l'època colonial era una peça que valia vuit rals (reales), coneguda popularment com a "peça de vuit" i més endavant anomenada peso. Aquesta moneda pesava 27 grams i estava formada en un 92% de plata pura. Coneguda també com el "dòlar espanyol" (Spanish dollar), va ser el model per a les monedes dels Estats Units, on un dòlar de plata equivalia exactament a un peso.

Aquests pesos espanyols van circular arreu de les colònies europees d'Amèrica i a les Filipines. Més endavant també foren usades als Estats Units recentment independents, on van continuar tenint valor legal fins al 1857.

Bolívia va canviar el peso bolivià per una nova moneda, el boliviano (a raó d'un boliviano per un milió d'antics pesos), el 1990.

Guinea Bissau, país de parla portuguesa, també va usar pesos (GWP) abans d'adoptar el franc CFA (XOF) arran de l'entrada a la Unió Econòmica i Monetària de l'Àfrica Occidental (UEMOA segons les sigles en francès) l'1 de maig del 1997.