Jami at-Tawàrikh: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Jami al-Tawarikh mogut a Jami at-Tawàrikh: correcció (segons consells IEC)
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Jami al-Tawarikh''' és el títol d'una [[crònica]] escrita per [[Rashid al-Din]] que explica els fets transcorreguts des d'[[Adam]] fins al segle XIII. Destaca per l'atenció prestada als fets de l'[[Il-Khanat]], per la barreja de fonts documentals orientals i occidentals i per la riquesa de les seves il·lustracions. El propi autor va pagar un fons per encoratjar les traduccions, per la qual cosa es conserven versions coetànies en xinès, àrab i persa. L'obra, en diversos volums, va ser encarregada pel khan [[Ghazan]].
'''Jami at-Tawàrikh''' (''Compendi de cròniques'') és una [[crònica]] escrita pel metge i historiador persa [[Raixid-ad-Din]] ([[1247]] - [[1318]]) que explica els fets transcorreguts des d'[[Adam]] fins al [[segle XIII]]. Destaca per l'atenció prestada als fets de l'[[Il-Khanat]], així com per la barreja de fonts documentals orientals i occidentals i per la riquesa de les seves il·lustracions. El propi autor va pagar un fons per encoratjar les traduccions, per la qual cosa es conserven versions coetànies en xinès, àrab i persa. L'obra, en diversos volums, va ser encarregada pel [[khan]] [[Mahmud Ghazan]].


== Contingut ==
== Contingut ==

Revisió del 04:31, 13 des 2009

Jami at-Tawàrikh (Compendi de cròniques) és una crònica escrita pel metge i historiador persa Raixid-ad-Din (1247 - 1318) que explica els fets transcorreguts des d'Adam fins al segle XIII. Destaca per l'atenció prestada als fets de l'Il-Khanat, així com per la barreja de fonts documentals orientals i occidentals i per la riquesa de les seves il·lustracions. El propi autor va pagar un fons per encoratjar les traduccions, per la qual cosa es conserven versions coetànies en xinès, àrab i persa. L'obra, en diversos volums, va ser encarregada pel khan Mahmud Ghazan.

Contingut

La crònica es divideix en quatre seccions:

  1. Ta'rikh-i Ghazani, que explica la història de les tribus mongols
  2. la segona part que es centra en pobles euroasiàtics, incloent els patriarques bíblics, Mahoma i els califes, les dinasties turca i xinesa, història dels francs, dels indis i els jueus
  3. Shu'ab-i panjganah, genealogies d'alguns dels pobles precedents
  4. Súwar al-aqàlim, apèndix geogràfic (perdut)