Nicòsia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: pnt:Λευκωσίαν
Línia 120: Línia 120:
[[pms:Nicosìa]]
[[pms:Nicosìa]]
[[pnb:نیکوسیا]]
[[pnb:نیکوسیا]]
[[pnt:Λευκωσίαν]]
[[pt:Nicósia]]
[[pt:Nicósia]]
[[ro:Nicosia]]
[[ro:Nicosia]]

Revisió del 23:52, 19 des 2009

Imatge de satèl·lit de Nicòsia
Fitxer:University cyprus.jpg
Universitat de Xipre
Santa Sofía

Nicòsia (en grec Λευκωσία, Lefkosia; en turc Lefkoşa), amb una població de 200.686 habitants el 2001, és la capital de Xipre i de la República Turca de Xipre del Nord, reconeguda només per Turquia.

Situada vora el riu Pedieos, el més important de l'illa, Nicòsia és el centre d'un districte administratiu i actualment és l'única capital dividida del món, amb la part septentrional (turca) i la meridional (grega) dividides per la "Línia Verda", una zona desmilitaritzada sota la vigilància de les Nacions Unides, tot i que, a diferència de les denominacions de "Berlín Est" i "Berlín Oest" de la Guerra Freda, no s'acostumen a utilitzar els termes "Nicòsia Nord" i "Nicòsia Sud".

La ciutat és un centre comercial i manufacturer (tèxtils, pell, ceràmica, plàstics i altres productes). A prop hi ha mines de coure.

Nicòsia és la seu de la Universitat de Xipre.

L'any 2005, l'alcalde de la ciutat és Mihalis Zambelas, tot i que a la part nord de la ciutat, al sector controlat per la RTXN, l'alcalde és Kutlay Erk.

Història

Conegut en temps antics com a Ledra o Ledrae, la ciutat fou la residència dels reis de Xipre des del 1192, va esdevenir possessió veneciana el 1489 i va caure sota poder turc el 1571.

Es diu que el nom de Nicòsia el van adoptar els venecians. Quan van conquerir l'illa van interpretar que el nom de "Lefkosia" era el mateix que "Nicosia", una població de Sicília de la qual ja tenien coneixement, i es van pensar que totes dues compartien la mateixa denominació.

Nicòsia fou escenari d'una gran violència durant el període immediatament anterior a la independència de Xipre el 1960. Des que la comunitat xipriota grega va donar suport al cop d'estat contra l'arquebisbe Makàrios i arran de la subsegüent invasió turca de 1974, una part del sector nord de la ciutat ha quedat dins la frontera de l'àrea de seguretat controlada per les Nacions Unides.

A la ciutat destaquen les tombes dels reis de la dinastia Lusignan, a l'antiga catedral de Santa Sofia, avui dia mesquita al sector turcoxipriota. També es conserven bé les fortificacions venecianes, construïdes al segle XVI, que encerclen la part medieval de la ciutat.

Vegeu també

Enllaços externs

Nicòsia Nicòsia amb una població de 200.686 habitants el 2001, és la capital de Xipre i de la República Turca de Xipre del Nord, reconeguda només per Turquia. Nicòsia també coneguda com Leukosia(Nicòsia vol dir ciutat de la victòria ). Esta a la vora de el riu Pedieos (el riu mes important de Xipre) i al mig de la illa de Xipre. La ciutat esta dividida per un mur, la part nord es turca i la sud grega (la part mes cultural i amb mes vida es grega). La invasió turca el 1974 d'un 36% del territori de l'illa va tallar la ciutat en dues. Conegut en temps antics com a Ledra o Ledrae, la ciutat fou la residència dels reis de Xipre des del 1192, va esdevenir possessió veneciana el 1489 i va caure sota poder turc el 1571. Es diu que el nom de Nicòsia el van adoptar els venecians. Quan van conquerir l'illa van interpretar que el nom de "Lefkosia" era el mateix que "Nicosia", una població de Sicília de la qual ja tenien coneixement, i es van pensar que totes dues compartien la mateixa denominació. Nicòsia fou escenari d'una gran violència durant el període immediatament anterior a la independència de Xipre el 1960. A la ciutat destaquen les tombes dels reis de la dinastia Lusignan, a l'antiga catedral de Santa Sofia, avui dia mesquita al sector turcoxipriota. També es conserven bé les fortificacions venecianes, construïdes al segle XVI, que encerclen la part medieval de la ciutat.

Nicòsia és una capital moderna, dinàmica, amb molts negocis, restaurants y entreteniments. La ciutat és el centre de comerç i manufactures tèxtils, cuir, plàstic i altres productes. Hi ha mines de coure a prop. Nicòsia és la ciutat que té a la Universitat de Xipre i de tots els instituts i col·legis de la República de Xipre. La història de Xipre des de la seva independència el 1960 s'ha caracteritzat pels enfrontaments entre les comunitats grega i turca. La història de Xipre ha estat marcada des de 1960 pels xocs entre les comunitats turques i gregues.

Nicòsia es troba en el centre de l'illa és el centre comercial i polític del país. Va ser envaïda el 1974 pels turcs el que va provocar la divisió militar de la ciutat en dues parts, separades per un mur: la "línia verda". La part nord, que pertany a Turquia, és coneguda com la República Turca del Nord de Xipre, un estat que internacionalment no està reconegut. La part sud de la ciutat, la que pertany a Grècia, és un lloc cosmopolita, amb una vida comercial i cultural molt intensa on predomina la indústria tèxtil, el cuir i el plàstic. El 2007 el mur que separava la part grega i turca va ser enderrocat per les autoritats turques a "un gest de bona voluntat". El centre de la ciutat es troba envoltat per una muralla del segle XVI i tanca dins esglésies, edificis de l'Edat Mitjana, museus, comerços artesans com les Platerias ... El casc històric conserva monuments que qualsevol turista ha de veure. La Porta Famagusta és la porta d'entrada a la ciutat més visitada a causa de la seva excel·lent estat de conservació. Dins del perímetre emmurallat també es troba el barri de Laiki Yitonia, un lloc que conserva l'encant de la ciutat medieval. Molts edificis han estat conservats i reconstruïts seguint l'arquitectura tradicional de l'illa. La ciutat moderna i actual va haver de sortir fora de les muralles per créixer i és en la part grega on es troba la zona més animada i bulliciosa. Hi ha botigues de moda internacionals, restaurants i zones d'oci.

35° 10′ N, 33° 21′ E / 35.167°N,33.350°E / 35.167; 33.350

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nicòsia