Josep Maria Roca i Heras: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Josep Maria Roca i Heras''' ([[Barcelona]] [[1863]] - [[1930]]) fou un metge i escriptor català, oncle de [[Josep Maria Batista i Roca]]. Estudià medicina a la [[Universitat de Barcelona]] i assolí prestigi com a [[dermatologia|dermatòleg]] i [[sífilis|sifilògraf]]. Treballà com a metge auxiliar a l'[[Hospital de la Santa Creu]] de 1890 a 1896. Com a un dels fundadors de l'[[Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya]], el 1898 hi llegí la primera comunicació en català (''La sífilis a l'edat mitjana''), impulsant l'ús del català en el camp de la medicina. Assistí a molts congressos internacionals i hi llegí comunicacions, presidí el Tercer Congrés de Metges de Llengua Catalana (1919) i en el cinquè aportà un treball sobre l'Estudi General de [[Lleida]]. Tot això el convertí en una de les principals personalitats de la historiografia mèdica catalana.
'''Josep Maria Roca i Heras''' ([[Barcelona]] [[1863]] - [[1930]]) fou un metge i escriptor català, oncle de [[Josep Maria Batista i Roca]]. Estudià medicina a la [[Universitat de Barcelona]] i assolí prestigi com a [[dermatologia|dermatòleg]] i [[sífilis|sifilògraf]]. Treballà com a metge auxiliar a l'[[Hospital de la Santa Creu]] de 1890 a 1896. Com a un principals membres de l'[[Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears]], el 1898 hi llegí la primera comunicació en català (''La sífilis a l'edat mitjana''), impulsant l'ús del català en el camp de la medicina. Assistí a molts congressos internacionals i hi llegí comunicacions, presidí el Tercer Congrés de Metges de Llengua Catalana (1919) i en el cinquè aportà un treball sobre l'Estudi General de [[Lleida]]. Tot això el convertí en una de les principals personalitats de la historiografia mèdica catalana.


Fou membre d'[[Unió Catalanista]], presidí l'[[Ateneu Barcelonès]] el 1908-1910 i el 1913-1915; fou membre de l'[[Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona]], de l'[[Acadèmia de la Llengua Catalana]] i del consell directiu dels [[jocs florals]] de Barcelona. Va escriure diversos treballs sobre medicina i història.
Fou membre d'[[Unió Catalanista]], presidí l'[[Ateneu Barcelonès]] el 1908-1910 i el 1913-1915; fou membre de l'[[Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona]], de l'[[Acadèmia de la Llengua Catalana]] i del consell directiu dels [[jocs florals]] de Barcelona. Va escriure diversos treballs sobre medicina i història.

Revisió del 22:57, 23 des 2009

Josep Maria Roca i Heras (Barcelona 1863 - 1930) fou un metge i escriptor català, oncle de Josep Maria Batista i Roca. Estudià medicina a la Universitat de Barcelona i assolí prestigi com a dermatòleg i sifilògraf. Treballà com a metge auxiliar a l'Hospital de la Santa Creu de 1890 a 1896. Com a un principals membres de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, el 1898 hi llegí la primera comunicació en català (La sífilis a l'edat mitjana), impulsant l'ús del català en el camp de la medicina. Assistí a molts congressos internacionals i hi llegí comunicacions, presidí el Tercer Congrés de Metges de Llengua Catalana (1919) i en el cinquè aportà un treball sobre l'Estudi General de Lleida. Tot això el convertí en una de les principals personalitats de la historiografia mèdica catalana.

Fou membre d'Unió Catalanista, presidí l'Ateneu Barcelonès el 1908-1910 i el 1913-1915; fou membre de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, de l'Acadèmia de la Llengua Catalana i del consell directiu dels jocs florals de Barcelona. Va escriure diversos treballs sobre medicina i història.

Obres

  • Lo "Regiment de pestilència i mortandat" de mestre Jaume d'Agramunt (1910)
  • Elogi de mestre Guillem Colteller, metge dels reis d'Aragó Pere III i Joan I (1912)
  • La medicina catalana en temps del rei Martí (1919), publicat pel Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya
  • Ordinacions de l'Hospital General de la Santa Creu de Barcelona (1920)
  • Joan I d'Aragó (1929)

Enllaços externs