Atemptat suïcida: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: is:Sjálfsmorðsárás
Línia 31: Línia 31:
[[hr:Samoubilački terorizam]]
[[hr:Samoubilački terorizam]]
[[id:Serangan bunuh diri]]
[[id:Serangan bunuh diri]]
[[is:Sjálfsmorðsárás]]
[[it:Attacco suicida]]
[[it:Attacco suicida]]
[[ja:自爆テロ]]
[[ja:自爆テロ]]

Revisió del 19:39, 29 des 2009

Un atemptat suïcida kamikaze al USS Bunker Hill (CV-17), maig del 1945

Un atemptat suïcida és aquell en el qual l'atacant sap que gairebé amb tota probabilitat morirà en realitzar-lo. Els atacs suïcides són normalment duts a terme per individus que tenen una motivació usualment patriòtica o religiosa i de vegades una combinació d'ambdues, que li permeten superar les pautes imposades per l'instint d'autopreservació. De vegades s'utilitza l'expressió atac suïcida amb el mateix significat.

Atacs suïcides dins del marc de la guerra entre Estats

Durant la Segona Guerra Mundial es van conèixer els atacs suïcides dels kamikazes o aviadors japonesos que estaven especialment ensinistrats per llançar-se amb els seus avions contra vaixells enemics.

Atacs suïcides fora de les guerres entre Estats

A finals del segle XX van començar a ser cada vegada més comunes les bombes suïcides dutes a terme per persones que detonen explosius que porten ja sigui al seu cos o al seu vehicle, a prop del blanc atacat que pot ser civil o militar. Atacs d'aquest tipus duts a terme per grups insurgents a Orient Mitjà i Sri Lanka especialment en el marc de la Intifada d'Al-Aqsa i la resistència iraquiana, han tingut gran repercussió des de l'any 2000.

Els atacs suïcides duts a terme per palestins en la seva lluita contra l'ocupació israeliana són considerats actes terroristes per Israel, els seus aliats i altres, per involucrar usualment víctimes civils. Els organitzadors dels esmentats atacs, tanmateix, els consideren mitjans vàlids de lluita contra un adversari militarment superior i fins i tot neguen que les víctimes siguin civils.[cal citació]

Un altre exemple d'atac suïcida va ser el dut a terme amb avions segrestats l'11 de setembre de 2001 als Estats Units. Encara que també fora dels Estats Units d'Amèrica es pot destacar l'atemptat succeït a Madrid i a Londres, amb reivindicacions gihadistes.

Vegeu també