Vés al contingut

Amiga: diferència entre les revisions

8 bytes afegits ,  fa 12 anys
m
Robot: Canvis cosmètics
m (Robot afegeix: sh:Amiga)
m (Robot: Canvis cosmètics)
Amiga és el nom sota el qual van aparèixer una sèrie d'ordinadors personals de l'empresa [[Commodore International|Commodore]] entre la meitat de la dècada dels anys 80 i principis dels 90.
 
== Característiques tècniques ==
Aquests ordinadors utilitzaven procesadors [[Motorola]] i no eren compatibles amb els [[PC]] d'IBM. Es van fer molt populars per una sèrie d'avantatges que aquests no presentaven i que situaven els Amiga a anys llum dels seus competidors. Algunes d'aquestes característiques són:
 
Aquestes capacitats van fer que el camp on més destacara l'ús dels Amiga fóra en el dels videojocs, donada la seua alta qualitat sobretot gràfica i de so. També destacava per a la composició musical i per al disseny gràfic aficcionat. Diversos seqüenciadors MIDI i programes de dibuix, com el [[Deluxe Paint]] (del qual també va eixir una versió per a IBM-PC i compatibles), van ser molt populars. També va tindre aplicacions en el món de la televisió i edició de vídeo.
 
== Amiga 500 ==
El model més popular i conegut va ser l'Amiga 500, ja que era el més senzill i més econòmic. D'altres models, com el 2000 i el 3000, presentaven major capacitat de memòria i processadors més potents, i anaven destinats a un mercat més professional, si bé mai van gaudir de tanta popularitat com el seu germà menut.
 
== Devallada dels Amiga ==
La manca d'una actualització constant dels models i els problemes de l'empresa van fer que l'Amiga anara perdent la batalla per la conquesta del mercat domèstic. A pesar del seu avantatge inicial respecte als PCs, va anar perdent terreny front a aquests ja que els darrers van anar augmentant i millorant les seues capacitats, primer fins igualar-les a les dels Amiga i després sobrepassant-les. La inexistència de models clònics compatibles impossibilitava una rebaixa dels preus.
 
A principis dels 90, en un intent de revifar la seua posició en el mercat, va aparéixer un nou model, l'Amiga 1200, més potent i amb major resolució que els anteriors, amb capacitats de Genlock de sèrie (cosa que el va fer popular per a tasques d'edició de vídeo i disseny gràfic aplicat a la TV en cadenes de mida mitjana i petita), i fins i tot era actualitzable a les noves tecnologies multimèdia (com el [[CD-ROM]]) que anaven surgint. Al mateix temps també va aparèixer l'Amiga 4000, orientat al mercat professional.
 
== Fallida de Commodore ==
En pocs anys l'empresa va fer fallida i va ser venuda a un distribuidor majorista d'ordinadors personals dels EUA que no va tornar a posar a la venda cap nou model d'Amiga. Els drets van estar venuts a una empresa de nova creació, Amiga Inc., que va començar el procés de renovació del [[sistema operatiu]] dels Amiga clàssics, amb noves especificacions, anomenades zico, que havien de complir les noves màquines i va subcontractar el desenvolupament de nou maquinari i sistema operatiu. Fruit d'això va aparèixer l'AmigaOne de l'empresa Eyetech i posteriorment el MicroA1, ambdos amb microprocessadors PowerPC, disponibles a l'actualitat. Per l'altra banda Hyperion està finalitzant el desenvolupament de la versió 4 de l'AmigaOS, del qual ja fa temps hi ha versions beta totalment estables i usables, i compatible amb l'antiga versió del sistema operatiu.
 
Paral·lelament al desenvolupament de les noves màquines es va desenvolupar l'AmigaDE (posteriorment AmigaAnywhere), un entorn digital per poder-lo emprar en multitud d'aparells i processadors, des d'ordinadors personals fins a telèfons mòbils, passant per neveres, forns, rentadores, PDAs i tota mena d'aparells de la llar. En l'actualitat la versió 1.5 funciona amb processadors ARM, StrongARM, intel X-Scale, OMAP, PowerPC, MIPS, x86, i les sèries Hitachi SH i sobre sistemes operatius inclosos Linux, windows CE .NET, windows 2000 i windows XP. Està prevista una fusió de l'entorn digital AmigaAnywhere i la futura versió 5.0 de l'AmigaOS.
 
A més a més els anys en què no hi va haver desenvolupament de nou maquinari va apareixer un altre ordinador actualitzat amb microprocessadors PowerPC G3 i G4, el Pegasos de bplan GmbH, amb un sistema operatiu compatible amb AmigaOS 3.1, el MorphOS (actualment a la versió 1.4.5) i també es distribueix amb LinuxPPC, podent córrer AmigaOS 4.0 en el futur tal i com va confirmar Hyperion amb una nota de premsa.
{{commonscat|Commodore Amiga}}
{{Maquinari CBM}}
 
[[Categoria:Microordinadors Commodore]]
 
383.797

modificacions