Dili: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: yo:Dili
m Robot afegeix: os:Дили
Línia 61: Línia 61:
[[nov:Dili]]
[[nov:Dili]]
[[oc:Dili]]
[[oc:Dili]]
[[os:Дили]]
[[pl:Dili]]
[[pl:Dili]]
[[pms:Dili]]
[[pms:Dili]]

Revisió del 01:43, 1 gen 2010

Bandera de Dili durant la dominació portuguesa

Dili és la capital del Timor Oriental. Està situada a la costa nord de l'illa de Timor, a 8° 34' S i 125° 34' E. Amb una població d'unes 150.000 persones, és el principal port i centre comercial del país. Disposa d'un aeroport, anomenat Nicolau Lobato arran de la independència, que s'utilitza tant per a vols civils com militars.

És la seu de la Universitat Nacional del Timor Oriental i del Colégio de São José.

Història

Fou fundada el 1520 pels portuguesos, i el 1596 va esdevenir la capital del Timor Portuguès. Durant la Segona Guerra Mundial, Dili fou ocupada pels japonesos. El Timor Oriental va obtenir la independència formal de Portugal el 28 de novembre del 1975. Sense previ avís, tan sols nou dies després, el 7 de desembre, les forces armades indonèsies van envair Dili. El 17 de juliol del 1976 Indonèsia es va annexionar el Timor Oriental amb el nom de Timor Timur i Dili va esdevenir la capital de la regió.

Districtes de Dili

El 1991 va tenir lloc, per part indonèsia, la massacre de Dili. Les tropes d'Indonèsia van usar la força sobre els manifestants que reivindicaven la independència. Aquest esdeveniment va fer conèixer el Timor Oriental arreu del món. El 20 de maig del 2002, després de molt anys de guerra de guerrilles i una gran quantitat de morts, Dili va esdevenir la capital de l'estat independent del Timor Oriental.

Edificis i monuments

Si bé la majoria d'edificis foren destruïts per la violència del 1999, orquestrada pels militars i les milícies proindonèsies, la ciutat conserva encara bastants edificis de l'època portuguesa. L'antiga oficina del governador portuguès ara és l'oficina del primer ministre, Mari Bin Amude Alkatiri. Prèviament fou usada també pel governador indonesi i per l'Administració Transicional de les Nacions Unides al Timor Oriental (UNTAET). L'església catòlica de Motael es va convertir en un focus de resistència a l'ocupació indonèsia.

De l'època d'administració indonèsia destaquen l'església de la Immaculada Concepció, suposadament la catedral més gran del sud-est d'Àsia, i el Monument a la Integració, que commemorava l'annexió del territori a Indonèsia el 1976. L'estàtua representa un timorès amb el vestit tradicional trencant les cadenes que li fermaven els punys. Aquest monument encara no ha estat demolit.