Teràpia gestalt: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: hr:Gestalt psihoterapija
Línia 54: Línia 54:
[[et:Geštaltteraapia]]
[[et:Geštaltteraapia]]
[[fr:Gestalt-thérapie]]
[[fr:Gestalt-thérapie]]
[[hr:Gestalt psihoterapija]]
[[it:Terapia della Gestalt]]
[[it:Terapia della Gestalt]]
[[ja:ゲシュタルト療法]]
[[ja:ゲシュタルト療法]]

Revisió del 18:21, 14 gen 2010

La Teràpia Gestalt és un tipus de teràpia que pertany a la psicologia humanista (o Tercera Força). Aquesta es caracteritza per no estar feta exclusivament per tractar malalts, sinó també per desenvolupar el potencial humà.

Va néixer a la dècada dels 40 amb la publicació del llibre: Ego, hunger and aggression: The Beginning of Gestalt Therapy escrit per Fritz Perls. El nom de 'Gestalt' ve de la Psicologia de la Gestalt.

Fonaments de la Teràpia Gestalt

Es basa en:

  • L'aquí i ara: viure i sentir el present. Viure i sentir la realitat.
  • L'adonarse (awareness): és el pacient qui s'ha d'adonar del que li passa. Només es necessita ser conscient per canviar (si es desitja) una conducta.
  • Acceptar el que som: no buscar ídols, no acceptar els ‘hauries’ (excepte els dits per un/a mateix/a), ser responsable dels propis actes.
  • Donar més importància al ‘com’ més que al ‘per què’: ¿Com et trobes?, ¿Com et trobes en aquesta situació?, ¿Com et trobes ara?

El terapeuta gestàltic té la funció de guiar el client perquè esdevingui conscient de la seva situació (l'"adonar-se"). Hi ha una interacció de jo, tu, nosaltres; es trenca la dicotomia metge-pacient. El client s'expressa tant verbalment com amb gestos i moviments.

Terapeutes representatius

Alguns dels terapeutes més importants d'aquesta corrent són:


Vegeu també


Enllaços externs