Homininis: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: el:Ανθρωπίνοι
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (-extingida +extinta, -extingides +extintes, -extingits +extints)
Línia 32: Línia 32:
En comparar l'[[ADN]] els científics han conclós que els [[Gènere (biologia)|gènere]]s ''Pan'' i ''Homo'' tenen avantpassats comuns que varen viure fins fa uns 5 o 7 milions d'anys, i després varen evolucionar separadament.
En comparar l'[[ADN]] els científics han conclós que els [[Gènere (biologia)|gènere]]s ''Pan'' i ''Homo'' tenen avantpassats comuns que varen viure fins fa uns 5 o 7 milions d'anys, i després varen evolucionar separadament.


És interessant notar que fins ara només s'han trobat algunes dents fòssils, pel que no s'han registrat encara espècies extingides del gènero ''Pan'' i tota la llista d'extingides són avantpassats o estan relacionades amb ''Homo'', o estan per fora de la línia de les espècies actuals. Tanmateix, l' ''[[Orrorin tugenensis]]'' i el ''[[Sahelanthropus tchadensis]]'' varen viure en l'època de la separació i podrien ser avantpassats tant de ximpanzés com d'humans.
És interessant notar que fins ara només s'han trobat algunes dents fòssils, pel que no s'han registrat encara espècies extintes del gènero ''Pan'' i tota la llista d'extintes són avantpassats o estan relacionades amb ''Homo'', o estan per fora de la línia de les espècies actuals. Tanmateix, l' ''[[Orrorin tugenensis]]'' i el ''[[Sahelanthropus tchadensis]]'' varen viure en l'època de la separació i podrien ser avantpassats tant de ximpanzés com d'humans.


==Arbre filogenètic==
==Arbre filogenètic==

Revisió del 00:44, 16 gen 2010

Infotaula d'ésser viuHomininis
Hominini Modifica el valor a Wikidata

Sahelantrop Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdrePrimates
FamíliaHominidae
TribuHominini Modifica el valor a Wikidata
Gray, 1825
Tipus taxonòmicHomo Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
Ortografia originalHominidae Modifica el valor a Wikidata

Hominini és una tribu de primats Hominoidea que és part de la família Hominidae. Inclou als ximpanzés (gènere Pan) i als humans (gènere Homo subtribu Hominina) i als seus avantpassats extints. Els membres d'aquesta tribu són anomenats homíninis.

En comparar l'ADN els científics han conclós que els gèneres Pan i Homo tenen avantpassats comuns que varen viure fins fa uns 5 o 7 milions d'anys, i després varen evolucionar separadament.

És interessant notar que fins ara només s'han trobat algunes dents fòssils, pel que no s'han registrat encara espècies extintes del gènero Pan i tota la llista d'extintes són avantpassats o estan relacionades amb Homo, o estan per fora de la línia de les espècies actuals. Tanmateix, l' Orrorin tugenensis i el Sahelanthropus tchadensis varen viure en l'època de la separació i podrien ser avantpassats tant de ximpanzés com d'humans.

Arbre filogenètic

Seguidament un arbre que mostra les relacions filogènètiques dels Hominini:

Homininae
Gorillini
Gorilla

Gorilla gorilla



Gorilla beringei




Hominini
Panina
Pan

Pan troglodytes



Pan paniscus




Hominina

diversos proto-humans


Homo

altres Homo sp.



Homo sapiens






Referències

  • Bailey, W.J. 1993: "Hominoid trichotomy: a molecular overview"; Evolutionary Anthropology 2: 100-108.
  • Shoshani, Jeheskel; Colin P. Groves; Elwyn L. Simons and Gregg F. Gunnell 1996:
"Primate Phylogeny: Morfological vs Molecular result"; Molecular Phylogenetics and Evolution
5 (1):102-154
  • Mann, Alan and Mark Weiss 1996: "Hominoid Phylogeny and Taxonomy: a consideration of the molecular and Fossil Evidence in an Historical Perspective." Molecular Phylogenetics and Evolution 5(1): 169-181.
  • Wood, Bernard and B. G. Richmond. 2000: "Human evolution: taxonomy and paleobiology"; Journal of Anatomy 197: 19-60.
  • Hacia, Joseph G. 2001: "Genome of the apes"; Trends in Genetics 17: 637-645.
  • Gagneux, Pascal 2004: "A Pan-oramic view: insights into hominoid evolution through the chimpanzee genome"; Trends in Ecology & Evolution 19(11): 571-576.
  • Physorg.com 2005: "Scientists narrow time limits for human, chimp split".

Enllaços externs