Gorka Landaburu: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 16: Línia 16:
Afiliat des de [[1993]] al [[PSE-EE]], la seva oposició al nacionalisme violent i al [[terrorisme]] al [[País Basc]] han marcat la seva carrera, i han centrat bona part del seu treball, per això va ser objecte d'un [[atemptat terrorista]] el [[2001]]. A pesar d'això es va manifestar, en [[2005]], contra el tancament per ordre judicial del diari [[Egunkaria]], per la seva col·laboració amb [[ETA]].
Afiliat des de [[1993]] al [[PSE-EE]], la seva oposició al nacionalisme violent i al [[terrorisme]] al [[País Basc]] han marcat la seva carrera, i han centrat bona part del seu treball, per això va ser objecte d'un [[atemptat terrorista]] el [[2001]]. A pesar d'això es va manifestar, en [[2005]], contra el tancament per ordre judicial del diari [[Egunkaria]], per la seva col·laboració amb [[ETA]].


Ha col·laborat amb la coordinadora [[Gesto por la Paz]] i presideix el Grup Basc de Víctimes del Terrorisme. Ha estat un dels més importants impulsors de la utilització del [[llaç blau]] contra els segrets d'ETA.<ref name="atentado gorka"/> Al febrer de [[2006]], va signar el manifest "Sí en el nostre nom, sí que es busqui la pau", <ref> Entrevista a Gorka Landáburu [http://www.paralalibertad.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=13219]</ref>en el qual es defensava el diàleg entre el Govern espanyol i la banda terrorista.
Ha col·laborat amb la coordinadora [[Gesto por la Paz]] i presideix el Grup Basc de Víctimes del Terrorisme. Ha estat un dels més importants impulsors de la utilització del [[llaç blau]] contra els segrets d'ETA.<ref name="atentado gorka"/> Al febrer de [[2006]], va signar el manifest "Sí en el nostre nom, sí que es busqui la pau", <ref> Entrevista a Gorka Landáburu [http://www.paralalibertad.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=13219]</ref> en el qual es defensava el diàleg entre el Govern espanyol i la banda terrorista.


== Atemptat terrorista ==
== Atemptat terrorista ==

Revisió del 12:50, 18 gen 2010

Gorka Landaburu Illarramendi (París, 1951) és un periodista espanyol, fill del polític del PNB Francisco Javier Landáburu Fernández de Betoño, vicepresident del Govern d'Euzkadi a l'exili i germà d'Ander Landáburu, director d'El País al País Basc. Va estudiar periodisme a París i el 1972 va tornar a Espanya, on va treballar de professor de francès a diverses escoles.

Trajectòria professional

És un periodista d'una gran trajectòria en mitjans de comunicació francesos, como Radio France, i espanyols, on ha estat corresponsal de Canal Sur a Euskadi i col·laborador radiofònic de Luis del Olmo a Las Mañanas d'Onda Cero. Els seus últims treballs són com director del setmanari Cambio 16 i de Aldaketa Amasei (el Canvi 16 en euskera). També és vicepresident del consell editor de Cambio 16 i director de l'agència d'informació Espacio de Información General. Participa també com a tertulià en espais de televisió, com "59 segundos" de TVE.

Implicació política

Afiliat des de 1993 al PSE-EE, la seva oposició al nacionalisme violent i al terrorisme al País Basc han marcat la seva carrera, i han centrat bona part del seu treball, per això va ser objecte d'un atemptat terrorista el 2001. A pesar d'això es va manifestar, en 2005, contra el tancament per ordre judicial del diari Egunkaria, per la seva col·laboració amb ETA.

Ha col·laborat amb la coordinadora Gesto por la Paz i presideix el Grup Basc de Víctimes del Terrorisme. Ha estat un dels més importants impulsors de la utilització del llaç blau contra els segrets d'ETA.[1] Al febrer de 2006, va signar el manifest "Sí en el nostre nom, sí que es busqui la pau", [2] en el qual es defensava el diàleg entre el Govern espanyol i la banda terrorista.

Atemptat terrorista

El 15 de maig de 2001, Gorka Landaburu va rebre en el seu domicili de Zarautz (Guipúscoa) un paquet remès per una revista a la que estava subscrit. El paquet-bomba, enviat per ETA, contenia 150 grams de dinamita Titadyne, que va explotar a l'obrir-lo i li va causar greus ferides [3] al rostre i a l'abdomen i l'amputació d'un dit de la mà dreta i tres de l'esquerra. [4] El seu domicili ha estat també diverses vegades objectiu d'atacs de grups violents i està obligat a dur escorta des de fa diversos anys. És membre de la Fundació Víctimes del Terrorisme.

Premis

La seva dilatada trajectòria professional, així com el seu defensa de les llibertats li han dut a rebre diversos premis periodístics, com el Protagonistes en 2001, [5],finalista de la III edició José Couso de Llibertat de Premsa 2007, Premi Bravo de Premsa 2001, l' Olivera de Plata de Canal Sur 2001 o el Micròfon de Plata 2002 de la APEI en l'Assemblea de Benidorm.

Articles

S'ha destacat com articulista. Alguns dels seus articles més destacats es poden trobar en aquesta web: Articles de Gorka Landáburu

Referències

  1. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades atentado gorka
  2. Entrevista a Gorka Landáburu [1]
  3. Notícia de l'atemptat contra Gorka Landaburu a El Mundo [2]
  4. Les mans de Gorka Landáburu, per Antonio Burgos [3]
  5. Guanyadors del "Protagonistes 2001" [4]

Enllaços externs