Cabernet sauvignon: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Canvis cosmètics
m Robot modifica: sv:Cabernet sauvignon
Línia 29: Línia 29:
[[sl:Cabernet sauvignon]]
[[sl:Cabernet sauvignon]]
[[sq:Cabernet Sauvignon]]
[[sq:Cabernet Sauvignon]]
[[sv:Cabernet Sauvignon]]
[[sv:Cabernet sauvignon]]
[[uk:Каберне]]
[[uk:Каберне]]
[[zh:赤霞珠]]
[[zh:赤霞珠]]

Revisió del 01:33, 24 gen 2010

Raïm cabernet sauvignon

El cabernet sauvignon és una varietat de cep negra. La planta és vigorosa i s'adapta bé en climes temperats i poc humits. El raïm de cep cabernet sauvignon és mitjà i de forma irregular no gaire compacte. El gra és menut i esfèric, ple de llavors. La pellofa és gruixuda i dura, fent que el raïm sigui resistent a les malures, i té un profund pigment negre. La polpa és ferma, cruixent i de gust agre.

El vi elaborat amb raïm cabernet sauvignon és sec, àcid, amb cos, ric en alcohol i en taní, i de color violaci. De jove és astringent i amb l'envelliment desenvolupa una característica gamma d'aromes florals, fruitals i vegetals. És emprat sobretot per fer cupatges com a varietat millorant en la criança degut a l'alt contingut en taní.

El cabernet sauvigon és originari de la regió de Bordeus, format com un híbrid de cabernet franc i sauvignon blanc. S'anomena l'emperador de les varietats negres i n'és la més popular difosa per totes les zones càlides del món. És la varietat principal dels vins de Bordeus, junt amb el merlot, i s'ha implantat amb èxit a les noves regions vinícoles (Califòrnia, Xile, Austràlia) i es complementa amb les varietats tradicionals d'Espanya i Itàlia. És una varietat autoritzada a totes les denominacions d'origen de Catalunya, Mallorca i el País Valencià, utilitzada com a varietat millorant de les tradicionals. Plantilla:Enllaç AB