Dhaleswari: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{Geobox
{{desambiguació}}
| River
* '''Dhaleswari''' és el nom de diversos rius de [[Bangla Desh]] i [[Índia]]:
| name = Dhaleswari
**Branca del [[Jamuna]] que desaigua al [[Brahmaputra]], després de passar pel [[districte de Dacca]] a [[Bangla Desh]]
| country = Bangladesh
**Riu format per la unió dels rius Surma i Kusiara abans de la seva confluència amb el [[Meghna]], a [[Bangla Desh]]
| length = 160
**Riu del [[districte de Cachar]] que neix a [[Mizoram]] i corre al nord cap el [[Barak]] per la vall d'Hailakandi.
| discharge_location = Shitalakshya River
| source_name = Jamuna River
}}
El '''Dhaleshwari''' ([[bengalí]]: ধলেশ্বরী ''Dhôleshshori'') és un riu distributari de 160 km de longitud del [[riu Jamuna]] al centre de [[Bangladesh]]. Comença prop de la punta nord-oest del districte de [[Tangail]]. Després es divideix en dues branques: la branca nord reté el nom Dhaleshwari i es fusiona amb l'altre ramal, el riu [[Kaliganga]] a la part sud del Districte de [[Manikganj]]. Per últim, el flux es va fusionar amb el riu, prop de Districte [[Shitalakshya Narayanganj]]. Aquest flux combinat va cap al sud per desaiguar al riu [[Meghna]].

La profunditat mitjana del riu és de 37 m i la profunditat màxima de 81 m.

El Dhaleshwari és actualment una branca del Jamuna, però en el passat va ser probablement part del curs principal del [[Padma]]. El curs del Padma canvià considerablement durant el període 1600 - 2000 aC. És difícil rastrejar amb precisió els diversos canals pels quals ha corregut. El més versemblant és que fluïa per [[Rampur Boalia]], a través de [[Chalan Beel]], els rius Dhaleshwari i [[Buriganga]], passat Dhaka fins a l'[[estuari]] de Meghna. En el segle XVIII, el curs inferior del riu fluïa cap al sud. A mitjans del segle XIX, el volum principal del canal fluïa a través d'aquest canal sud, que va arribar a ser conegut com Kirtinasa. A poc a poc el Padma va aprovar el seu curs actual.<ref>Majumdar, Dr. R.C., ''History of Ancient Bengal'', First published 1971, Reprint 2005, pp. 3-4, Tulshi Prakashani, Kolkata, ISBN 81-89118-01-3.</ref>

==Referències==
<references />

[[Categoria:Rius de Bangla Desh]]

[[bn:ধলেশ্বরী নদী]]

Revisió del 19:43, 26 gen 2010

Plantilla:Geobox El Dhaleshwari (bengalí: ধলেশ্বরী Dhôleshshori) és un riu distributari de 160 km de longitud del riu Jamuna al centre de Bangladesh. Comença prop de la punta nord-oest del districte de Tangail. Després es divideix en dues branques: la branca nord reté el nom Dhaleshwari i es fusiona amb l'altre ramal, el riu Kaliganga a la part sud del Districte de Manikganj. Per últim, el flux es va fusionar amb el riu, prop de Districte Shitalakshya Narayanganj. Aquest flux combinat va cap al sud per desaiguar al riu Meghna.

La profunditat mitjana del riu és de 37 m i la profunditat màxima de 81 m.

El Dhaleshwari és actualment una branca del Jamuna, però en el passat va ser probablement part del curs principal del Padma. El curs del Padma canvià considerablement durant el període 1600 - 2000 aC. És difícil rastrejar amb precisió els diversos canals pels quals ha corregut. El més versemblant és que fluïa per Rampur Boalia, a través de Chalan Beel, els rius Dhaleshwari i Buriganga, passat Dhaka fins a l'estuari de Meghna. En el segle XVIII, el curs inferior del riu fluïa cap al sud. A mitjans del segle XIX, el volum principal del canal fluïa a través d'aquest canal sud, que va arribar a ser conegut com Kirtinasa. A poc a poc el Padma va aprovar el seu curs actual.[1]

Referències

  1. Majumdar, Dr. R.C., History of Ancient Bengal, First published 1971, Reprint 2005, pp. 3-4, Tulshi Prakashani, Kolkata, ISBN 81-89118-01-3.