Llac Urmia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: hr:Urmija (jezero)
m Robot afegeix: et:Urmia järv
Línia 38: Línia 38:
[[eo:Urmia]]
[[eo:Urmia]]
[[es:Lago Urmía]]
[[es:Lago Urmía]]
[[et:Urmia järv]]
[[eu:Urmia lakua]]
[[eu:Urmia lakua]]
[[fa:دریاچه ارومیه]]
[[fa:دریاچه ارومیه]]

Revisió del 20:09, 31 gen 2010

El mar Caspi i el llac Urmia (una de les tres taques de la part inferior esquerra de la imatge).

El llac Urmia (en farsi دریاچهٔ ارومیه) és un llac salat del Azerbaidjan iranià, al nord-oest de l'Iran. Antigament s'anomenava Mariane [1]

La superfície és de 5.200 km²; té una llargària màxima de 140 km i una amplada màxima de 55 km. La profunditat màxima és de 16 m.

El llac rep el nom de la ciutat d'Urmia, nom siri que vol dir "ciutat d'aigua".

Vers 1930 el xa Reza Pahlavi li va canviar el nom a Rezaiyeh (ریاچهٔ رضائیه) però el nom fou eliminat després de la revolució islàmica els anys setanta.

Antigament es deia Shishast en persa. Els armenis li van dir Kaputan i la regió cap a l'oest va pertànyer al regne d'Armènia; el segle VIII es va islamitzar.

Té 102 illes que són punts de migracions dels ocells. En canvi a l'aigua no hi ha peixos perquè és massa salada. La major part del llac és un parc nacional i és una reserva de la biosfera de la UNESCO.

A l'illa de Kabudi (la segona més gran) hi ha la tomba del khan mongol Hulagu.

El llac perd per evaporació quasi un metre cada any.

Illes

El nom de les 102 illes és el següent d'acord a Farahang-e Joghrafiyayi-e shahrestânhâ-ye Keshvar (Shahrestân-e Orumiyeh, Tehran 1379 Hs):

Arezu, Ashk, Espir, Kabudan, Shahi (Eslami), Espiro, Espirak, Azin, Mehr, Mehran, Mehrdad, Borzu, Borz, Siyavash, Siyah-Tappeh, Tanjeh, Tanjak, Bon-Ashk, Ashksar, Ashku, Chak-Tappeh, Day, Magh, Meydan, Cheshmeh-kenar, Miyaneh, Samani, Azar, Sangan, Sangu, Tak, Jowzar, Jovin, Jodarreh, Sepid, Bastvar, Zirabeh, Bahram, Gorz, Ardeshir, Nahid, Penhan, Shahin, Kenarak, Zartappeh, Khersak, Naviyan, Omid, Garivak, Gordeh, Giv, Kalsang, Golgun, Aram, Panah, Kariveh, Zagh, Meshkin, Sahran, Pishva, Kam, Kameh, Sorush, Sorkh, Shabdiz, Nakhoda, Kuchek-Tappeh, Tus, Borzin, Arash, Atash, Siyah-sang, Karkas, Shurtappeh, Navi, Nahoft, Shush-Tappeh, Iran-Nezhad, Shamshiran, Mahdis, Kakayi-e Bala, Kakayi-ye Miyaneh, Kakayi-e Pain, Takht, Takhtan, Markid, Kaveh, Mahvar, Nadid, Kaman, Zarkaman, Zarkanak, Nahan, Bard, Bardin, Bardak, Tir, Tashbal, Sarijeh, Bon, Kafchehnok.

Notes

  1. Mariane (Μαρτιανή) és el llac que Ptolemeu situa a la Mèdia Atropatene i que es probablement el mateix que Estrabó anomena Spauta. (λίμνη Σπαῦτα).