Aliança del Nord: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Canvis cosmètics
m Robot afegeix: zh:北方联盟
Línia 41: Línia 41:
[[sv:Norra alliansen]]
[[sv:Norra alliansen]]
[[th:พันธมิตรฝ่ายเหนือ]]
[[th:พันธมิตรฝ่ายเหนือ]]
[[zh:北方联盟]]

Revisió del 06:31, 6 feb 2010

L'Aliança del Nord, el nom oficial de la qual era Front Unit Islàmic i Nacional per a la Salvació de l'Afganistan (Jabha-yi Muttahid-i Islami-yi Milli bara-yi Nijat-i Afghanistan) o Front Unit, va ser un agrupament polític i militar afganès de diverses faccions guerreres que el 1996 van unir-se, en despit de llurs diferències inicials, per a lluitar junts contra el règim dels talibans.

El Front Unit reunia així diversos grups de mujahidins que havien combatut l'exèrcit soviètic durant la guerra de 1979 a 1989, i que alhora s'havien barallat entre ells durant anys per obtenir poder a l'Afganistan. La majoria dels seus components pertanyien a les minories marginades, com els tadjics, els uzbecs i els hazares, així com certs paixtus i s'hi trobaven reunides diverses sensibilitats ideològiques, ja que hi havia membres de l'anterior règim comunista, xiïtes i fins altres grups integristes que tenien diferències amb els talibans a causa del seu origen ètnic.

Durant diversos anys, a causa de la manca de mitjans militars però també de les baralles internes, van quedar arraconats a la zona del nord-est de l'Afganistan. Però quan en resposta als atemptats de l'11 de setembre de 2001 els Estats Units van decidir sostenir-los militarment, en una mica més de dos mesos (entre les finals de 2001 i començaments de 2002), l'Aliança del Nord va aconseguir prendre el control total del país.

Faccions principals

El Front Unit es componia de cinc faccions principals:

  • Moviment Islàmic de l'Afganistan (Harakat-i-Islami-yi Afganistan). Xiïta, dirigit per l'aiatol·là Muhammad Asif Muhsini.
  • Partit Islàmic de l'Afganistan (Jamiat-I Islami-yi Afganistan). Constituït principalment per tadjics, dirigit per Burhanuddin Rabbani. En els anys de guerra, però, Rabbani tenia molt poca influència en comparació amb dos altres membres del partit, Ahmad Shah Massud i Mohammed Fahim.
  • Unió Islàmica per a l'Alliberació de l'Afganistan (Ittihad-I Islami Bara-yi Azadi). Paixtu, dirigit per Abdul Rasul Sayyaf.
  • Partit d'Unió Islàmica de l'Afganistan (Hizb-I Wahdat-I Islami-yi Afganistan). Constituït per hazares xiïtes, primer dirigit per Abdul Ali Mazari i més tard per Mohammed Mohaqiq i Karim Khalili, que rebé el suport l'Iran.
  • Moviment Islàmic Nacional de l'Afganistan (Junbish-I Milli-yi Afganistan). Constituït per uzbeks i anteriors comunistes, dirigits per Abdul Rashid Dostum, que rebé el suport la Turquia.