Magdalenià: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot modifica: gl:Magdaleniano
Cap resum de modificació
Línia 4: Línia 4:
Es divideix en dos períodes: [[Magdalenià Inferior]] i [[Magdalenià Superior]], cadascun al seu torn subdividit en tres estadis (I, II i III). A [[Anglaterra]] existeix una cultura paral·lela al final del Magdalenià, anomenada [[Creswillià]].
Es divideix en dos períodes: [[Magdalenià Inferior]] i [[Magdalenià Superior]], cadascun al seu torn subdividit en tres estadis (I, II i III). A [[Anglaterra]] existeix una cultura paral·lela al final del Magdalenià, anomenada [[Creswillià]].


Un crani que es pensa que és magdalenià, s'ha trobat a [[Urtiaga]]. Té unes característiques [[Home de Cro-Magnon|cro-magnonoides]]: índex frontal, vèrtex transversal, maxil·lo-zigomàtic, artèria parietal i angle basilar (vegeu [[Craniologia ]] i [[Craniometria]])
A [[Urtiaga]] s'ha trobat un crani que es considerà magdalenià. Té unes característiques [[Home de Cro-Magnon|cro-magnonoides]]: índex frontal, vèrtex transversal, maxil·lo-zigomàtic, artèria parietal i angle basilar (vegeu [[Craniologia ]] i [[Craniometria]])


S'han trobat també [[enclusa|encluses]] de pedra, ossos amb mosca, suposats punyals de corn, arpons d'os, candils de cèrvid, perles d'[[atzabeja]] i cristalls de [[quars]] (probablement amulets). També s'han trobat algunes pintures, normalment representant animals amb poques figures humanes. No apareixen varetes d'os.
S'han trobat també [[enclusa|encluses]] de pedra, ossos amb mosca, suposats punyals de corn, arpons d'os, candils de cèrvid, perles d'[[atzabeja]] i cristalls de [[quars]] (probablement amulets). També s'han trobat algunes pintures, que normalment representen animals amb poques figures humanes. No apareixen varetes d'os.


{{commonscat|Magdalenian}}
{{commonscat|Magdalenian}}

Revisió del 00:16, 20 feb 2010

Arpons magdalenians de banya de ren amb un o dos rengles d'espines (1 : Mas d'Azil, 2 : Bruniquel, 3, 4, 5 : La Madeleine ; 6, 7 : Lortet)

El Magdalenià és una cultura del Paleolític Superior que es va estendre per la Península Ibèrica i els territoris on actualment hi situem França, Suïssa, i Alemanya.

Es divideix en dos períodes: Magdalenià Inferior i Magdalenià Superior, cadascun al seu torn subdividit en tres estadis (I, II i III). A Anglaterra existeix una cultura paral·lela al final del Magdalenià, anomenada Creswillià.

A Urtiaga s'ha trobat un crani que es considerà magdalenià. Té unes característiques cro-magnonoides: índex frontal, vèrtex transversal, maxil·lo-zigomàtic, artèria parietal i angle basilar (vegeu Craniologia i Craniometria)

S'han trobat també encluses de pedra, ossos amb mosca, suposats punyals de corn, arpons d'os, candils de cèrvid, perles d'atzabeja i cristalls de quars (probablement amulets). També s'han trobat algunes pintures, que normalment representen animals amb poques figures humanes. No apareixen varetes d'os.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Magdalenià