Mujahidins: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Mujahidí''' -''fem.'' mujahidina, ''pl.'' mujahidins, mujahidines- (en [[llengua àrab|àrab]], '''ﻣﺠﺎﻫﺪ''', ''mujāhid''; pl. '''ﻣﺠﺎﻫﺪﻳﻦ''', ''mujāhidīn'', participi actiu del [[verb]] àrab ''jahada'', que significa «fer el [[jihad]]») significa ''combatent, guerrer o lluitador'' i és la paraula amb què hom designa els combatents [[islàmic]]s involucrats en una guerra o qualsevol altre conflicte o disputa.
'''Mujahidí''' -''fem.'' '''mujahidina''', ''pl.'' '''mujahidins''', '''mujahidines'''- (en [[llengua àrab|àrab]], '''ﻣﺠﺎﻫﺪ''', ''mujāhid''; pl. '''ﻣﺠﺎﻫﺪﻳﻦ''', ''mujāhidīn'', participi actiu del [[verb]] àrab ''jahada'', que significa «fer el ''[[jihad]]''») significa ''combatent, guerrer o lluitador'' i és la paraula amb què hom designa els combatents [[islàmic]]s involucrats en una guerra o qualsevol altre conflicte o disputa.


== Ús ==
== Ús ==
*La paraula ''mujahid'' (amb la grafia francesa ''moudjahid'') ja havia estat utilitzada durant la [[guerra d'Algèria]] per a designar els algerians alçats en armes contra el poder colonial francès. No obstant això, es va fer famosa a [[Occident]] arran de la invasió [[soviètic]]a de l'[[Afganistan]] en els [[anys 80]]. Els mujahidins eren un exèrcit irregular entrenat i finançat pel [[Pakistan]] i els [[Estats Units]], entre d'altres, que lluitava contra les tropes soviètiques i contra el règim prosoviètic de [[Muhammad Najibullah]]. Una part d'aquests mujahidins van conformar anys més tard el gruix dels [[talibà|talibans]].
*La paraula '''mujahid''' (amb la grafia francesa ''moudjahid'') ja havia estat utilitzada durant la [[guerra d'Algèria]] per a designar els algerians alçats en armes contra el poder colonial francès. No obstant això, es va fer famosa a [[Occident]] arran de la invasió [[soviètic]]a de l'[[Afganistan]] en els [[anys 80]]. Els '''mujahidins''' eren un exèrcit irregular entrenat i finançat pel [[Pakistan]] i els [[Estats Units]], entre d'altres, que lluitava contra les tropes soviètiques i contra el règim prosoviètic de [[Muhammad Najibullah]]. Una part d'aquests '''mujahidins''' van conformar anys més tard el gruix dels [[talibà|talibans]].


*Al nord d'[[Àfrica]], els membres dels partits laics que combaten contra els fonamentalistes reivindiquen per a ells el terme mujahidí. A [[Algèria]] els fonamentalistes anomenen mujahidí els seus enemics laics veterans de la guerra d'independència.
*Al nord d'[[Àfrica]], els membres dels partits laics que combaten contra els fonamentalistes reivindiquen per a ells el terme '''mujahidí'''. A [[Algèria]] els fonamentalistes anomenen mujahidí els seus enemics laics veterans de la guerra d'independència.


*A l'[[Iran]] hi ha els [[Mojahedin-e-kalq|Mujahidins del Poble]], la més important de les organitzacions armades d'oposició a la república islàmica, que va lluitar també contra el règim del [[xa]]. La seva ideologia es qualifica a vegades d'híbrid d'[[fonamentalisme musulmà|islamisme]] i [[marxisme]].
*A l'[[Iran]] hi ha els [[Mojahedin-e-kalq|Mujahidins del Poble]], la més important de les organitzacions armades d'oposició a la [[república islàmica]], que va lluitar també a la [[revolució iraniana]] contra el règim del [[xa]]. La seva ideologia es qualifica a vegades d'híbrid d'[[fonamentalisme musulmà|islamisme]] i [[marxisme]].


*A [[Bòsnia i Hercegovina]] es van anomenar mujahidins tots els voluntaris internacionals musulmans que van combatre junt amb les tropes musulmanes locals durant la [[Guerra de Bòsnia|guerra]] que va tenir lloc des de [[1992]] fins a [[1995]].
*A [[Bòsnia i Hercegovina]] es van anomenar '''mujahidins''' tots els voluntaris internacionals musulmans que van combatre junt amb les tropes musulmanes locals durant la [[Guerra de Bòsnia|guerra]] que va tenir lloc des de [[1992]] fins a [[1995]].


== Pàgines que s'hi relacionen ==
== Pàgines que s'hi relacionen ==

Revisió del 11:28, 23 feb 2010

Mujahidí -fem. mujahidina, pl. mujahidins, mujahidines- (en àrab, ﻣﺠﺎﻫﺪ, mujāhid; pl. ﻣﺠﺎﻫﺪﻳﻦ, mujāhidīn, participi actiu del verb àrab jahada, que significa «fer el jihad») significa combatent, guerrer o lluitador i és la paraula amb què hom designa els combatents islàmics involucrats en una guerra o qualsevol altre conflicte o disputa.

Ús

  • La paraula mujahid (amb la grafia francesa moudjahid) ja havia estat utilitzada durant la guerra d'Algèria per a designar els algerians alçats en armes contra el poder colonial francès. No obstant això, es va fer famosa a Occident arran de la invasió soviètica de l'Afganistan en els anys 80. Els mujahidins eren un exèrcit irregular entrenat i finançat pel Pakistan i els Estats Units, entre d'altres, que lluitava contra les tropes soviètiques i contra el règim prosoviètic de Muhammad Najibullah. Una part d'aquests mujahidins van conformar anys més tard el gruix dels talibans.
  • Al nord d'Àfrica, els membres dels partits laics que combaten contra els fonamentalistes reivindiquen per a ells el terme mujahidí. A Algèria els fonamentalistes anomenen mujahidí els seus enemics laics veterans de la guerra d'independència.
  • A Bòsnia i Hercegovina es van anomenar mujahidins tots els voluntaris internacionals musulmans que van combatre junt amb les tropes musulmanes locals durant la guerra que va tenir lloc des de 1992 fins a 1995.

Pàgines que s'hi relacionen