Espai revestiment: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «thumb|180px|I és un revestiment de X En topologia, un ''' espai revestiment ''' és una tripleta <math> [\tilde{X}, p, X] </mat...».
 
Cap resum de modificació
Línia 13: Línia 13:




== revestimentes universal ==
== Revestiment universal ==
Entre tots els espais revestiment d'un espai <math> X\, </math> s'anomena ''' revestimentes universal ''' a l'espai revestimentes simplement connex més petit{{edita}}possible. Pot provar que espai revestimentes és únic llevat Homeomorfismes. En altres paraules un espai revestiment es diu universal si és [[simplement connex]], ie el seu [[grup fonamental|primer grup de Homotopia]] és trivial.
Entre tots els espais revestiment d'un espai <math> X\, </math> s'anomena ''' revestiment universal ''' a l''''espai revestiment''' simplement connex més petit possible. Es pot provar que un espai revestiment és únic llevat d'un cas d'homeomorfismes. En altres paraules un '''espai revestiment''' es diu universal si és [[simplement connex]], i el seu [[grup fonamental|primer grup de Homotopia]] és trivial.


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==
* [[fibrat]]
* [[fibrat]]
* [[Coberta ramificada]]
* [[Revestiment ramificat]]


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 12:48, 1 març 2010

I és un revestiment de X

En topologia, un espai revestiment és una tripleta on són espais topològics i és una funció contínua i suprajectiva

A més es compleix que oberta En veïnatge de tal que

on per a cada l'map és un Homeomorfisme.

El concepte d'espai revestiment s'utilitza en ciències com ara la geometria diferencial, els grups de Lie, superfícies de Riemann, Homotopia, teoria de nusos.

L'exemple prototip és donat per .


Revestiment universal

Entre tots els espais revestiment d'un espai s'anomena revestiment universal a l'espai revestiment simplement connex més petit possible. Es pot provar que un espai revestiment és únic llevat d'un cas d'homeomorfismes. En altres paraules un espai revestiment es diu universal si és simplement connex, i el seu primer grup de Homotopia és trivial.

Vegeu també

Referències

  • W.S. Massey. Introducció a la topologia algebraica . Reverté, S.A. 1982. ISBN 84-291-5091-9.
  • C. Kosniowsky. A first course in algebraic topology . Cambridge Univ Press. 1980. ISBN 0-521-23195-7.