Espai compacte: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «En topologia, un subconjunt <math> K </math> d'un espai topològic <math> X </math> es diu ''' compacte ''' si tot recobriment obert seu té un s...».
 
Línia 27: Línia 27:


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==
* [[Compacitat local|Localment compacte]].
* [[Espai localment compacte]].
* [[Suport compacte]].
* [[Suport compacte]].



Revisió del 10:39, 2 març 2010

En topologia, un subconjunt d'un espai topològic es diu compacte si tot recobriment obert seu té un subrecubrimiento finit, és a dir, si per a tot tal que són tots oberts i , hi ha finit tal que .

Notar que, en particular, podria ser . En aquest cas es parla d'un espai compacte . Es verifica llavors que és compacte si i només si és un espai compacte per a la topologia traça.

El teorema de Heine-Borel estableix que els subconjunts compactes de són els conjunts tancats i acotat s.

Un resultat important diu que és compacte si i només si tota xarxa continguda en té un punt d'acumulació.

Algunes Propietats

Es compleix que si és varietat afí, aleshores és connex per camins. Es compleix a més que tot subconjunt acotat d'un precompacto serà també paracompacto.

Compacitat en Espais Mètric

Si s'ha de és un espai mètric, llavors, per , les següents proposicions són totes equivalents:

  1. és compacte
  2. és seqüencialment compacte
  3. és complet i totalment tancat

A més, s'ha de serà sempre tancat i acotat.

El teorema de Heine-Borel dóna una caracterització útil en els espais vectorials normats de dimensió finita: és compacte si i només si és tancat i fitat. No obstant això, en dimensió infinita, això no és veritat, i, de fet, en aquest context la bola unitària tancada mai serà compacta, per el mateix, és molt més difícil verificar compacitat. Un resultat important en els espais de funcions contínues és el teorema de Arzelá-Ascoli.

Importància dels Conjunts Compactes

Els conjunts compactes tenen gran importància en diversos resultats de l'anàlisi, sent un dels més importants el teorema de Weierstrass: tota funció real contínua definida en un espai compacte assoleix el seu màxim i el mínim.

Un altre resultat important és el teorema de Heine, que indica que tota funció contínua el domini sigui un conjunt compacte, serà uniformement contínua.

Vegeu també