Gàbals: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
Els '''gabals''' (llatí ''gabali'' o ''gabales'') foren un poble gal, veí dels [[rutens]] a la frontera de la [[Narbonesa]] entre els [[arverns]] i els [[helvis]], al país que en català s'anomena [[Gavaldà]] i en francès Gévaudan, derivat de ''Gabaldanum'', i que es l'actual departament de [[Lozère]].
Els '''gabals''' (llatí ''gabali'' o ''gabales'') foren un poble gal, veí dels [[rutens]] a la frontera de la [[Narbonesa]] entre els [[arverns]] i els [[helvis]], al país que en català s'anomena [[Gavaldà]] i en francès Gévaudan, derivat de ''Gabaldanum'' (''Pagus Gabalicus'') , i que es el actual departament de [[Lozère]].


La seva capital era, segons [[Claudi Ptolemeu|Ptolemeu]], ''Anderitum''. En temps de [[Juli Cèsar]] estaven sotmesos als arverns. El seu territori tenia mines de plata segons [[Estrabó]] i el seus formatges (sobretot els del ''Lesorae Gabalicique pagi'') eren famosos. El ''Lesora'' es la muntanya Lozère.
La seva capital era, segons [[Claudi Ptolemeu|Ptolemeu]], ''Anderitum'' o ''Anderidum'' més tard Gabalum que correspon a la moderna Javoux, prop de [[Mende]], que fou seu episcopal fins al segle IV quan fou transferida a Mende (Mimate). En temps de [[Juli Cèsar]] estaven sotmesos als arverns. El seu territori tenia mines de plata segons [[Estrabó]] i el seus formatges (sobretot els del ''Lesorae Gabalicique pagi'') eren famosos. El ''Lesora'' es la muntanya Lozère.

Altres llocs del territori esmentats als itineraris foren ''Ad Silanum'', entre Anderitum i Segedunum (moderna [[Rodez]]), prop de la moderna Treslans. Gregori de Tours esmenta el castell de Grèzes (''Castellum Gredonense'').


[[Categoria:Grups gals]]
[[Categoria:Grups gals]]

Revisió del 12:50, 5 març 2010

Els gabals (llatí gabali o gabales) foren un poble gal, veí dels rutens a la frontera de la Narbonesa entre els arverns i els helvis, al país que en català s'anomena Gavaldà i en francès Gévaudan, derivat de Gabaldanum (Pagus Gabalicus) , i que es el actual departament de Lozère.

La seva capital era, segons Ptolemeu, Anderitum o Anderidum més tard Gabalum que correspon a la moderna Javoux, prop de Mende, que fou seu episcopal fins al segle IV quan fou transferida a Mende (Mimate). En temps de Juli Cèsar estaven sotmesos als arverns. El seu territori tenia mines de plata segons Estrabó i el seus formatges (sobretot els del Lesorae Gabalicique pagi) eren famosos. El Lesora es la muntanya Lozère.

Altres llocs del territori esmentats als itineraris foren Ad Silanum, entre Anderitum i Segedunum (moderna Rodez), prop de la moderna Treslans. Gregori de Tours esmenta el castell de Grèzes (Castellum Gredonense).