Robatori: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: te:దొంగ
m Robot afegeix: bg:Кражба
Línia 14: Línia 14:
[[ar:سرقة]]
[[ar:سرقة]]
[[ay:Jawq'a]]
[[ay:Jawq'a]]
[[bg:Кражба]]
[[bn:চোর]]
[[bn:চোর]]
[[cs:Krádež]]
[[cs:Krádež]]

Revisió del 21:11, 11 març 2010

El robatori és un delicte contra el patrimoni, consistent en l'apropiació de béns aliens, amb intenció de lucrar-se'n, empleant-hi per a això força en les coses o bé violència o intimidació a la persona. Són precisament aquestes dues modalitats d'execució de la conducta les que la diferencia del furt, que exigeix únicament l'acte d'apropiament.

La major perillositat del robatori, per l'ús d'aquesta força o intimidació, justifiquen que la pena sigui superior a la que s'estableix pel furt.

Dins del robatori hi ha dues modalitats diferents, una que es distingeix per l'ús de la força en les coses i l'altra per la violència o intimidació a les persones. El primer és aquell en què s'empla una força, una violència per a accedir al lloc on es troba la cosa. En ocasions, també es defineixen com a robatori aquelles accions en les que, tot i no mitjançar força o intimidació, existeix algun altre element que el distingeix del simple furt. Per exemple, és possible definir com a robatori aquell que es produeix mitjançant l'ús d'una clau falsa. Aquesta aplicació es fa per la similitud entre l'ús d'una clau falsa amb la força que es pot emplear per a trencar aquesta barrera (la porta) que protegeix del robatori.

El robatori amb violència o intimidació a les persones és aquell caracteritzat perquè s'exerceis una força vis física o una intimidació vis compulsiva per a vèncer la resistència de l'amo o posseïdor de les coses a la seva entrega.

Vegeu també

Furt