Espai vectorial quocient: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 65: Línia 65:


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==
*[[quotient set]]
* [[Conjunt quocient]]
* [[Grup quocient]]

* [[el quocient]] S'ENDURIA
* [[Espai quocient]] (en [[topologia|topologia]])
*[[quotient group]]

* [[grup quocient]]
*[[quotient module]]

* [[mòdul de]] QUOCIENT
*[[quotient space]] (in [[topology]])

* [[espai quocient]] (en la [[topologia|topologia)]]


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 12:07, 14 març 2010

En àlgebra lineal, l' espai vectorial quocient d'un espai vectorial V sobre un subespai N s'obté "col·lapsant" N a zero. L'espai obtingut s'anomena un espai quocient i es nota V /N (es llageix V mòdul N ).

Definició

Formalment, la construcció es fa de la manera següent (Halmos 1974, §21-22). Sia V un espai vectorial sobre un cos K, i sia N un subespai de V. Es defineix una relació d'equivalència ~ a V establint que x ~ y si x  − yN. És a dir x està relacionat amb y si un es pot obtenir a partir de l'altre afegint-li un element de N. D'aquesta definició, es pot deduir que qualsevol element de N és equivalent al vector zero; en altres paraules tots els vectors en N corresponen a la classe d'equivalència del vector zero.

La classe d'equivalència de x sovint es nota

[x] = x + N

ja que ve donada per

[x ] = {x + n : nN }.

L'espai quocient V /N llavors es defineix com V /~, el conjunt de totes els classes d'equivalència per sobre V per ~. La multiplicació per un escalar i l'addició es defineixen en les classes d'equivalència per

  • α;[x] = [α;x] per a tot α; ∈ K, i
  • [x] + [y] = [x +y].

No és dificil comprovar que aquestes operacions estan ben definides (és a dir no depenen de l'elecció del representant). Aquestes operacions converteixen l'espai quocient V/N a un espai vectorial sobre K on N és la classe zero, [0].

La aplicació que associa a v ∈ V la classe d'equivalència [v] es coneix com l' aplicació quocient.

Exemples

Sia X  = R2 el pla cartesià estàndard, i sia Y una línia que passa er l'origen de X. Llavors l'espai quocient X/Y es pot identificar amb l'espai de totes les línies en X que són paral·lels a Y. És a dir que, els elements del conjunt X/Y són línies en X paral·lel a Y. Això dóna una via per visualitzar espais quocient geomètricament.

Un altre exemple és el quocient de Rn pel subespai generat pels m primers vectors de base estàndard. L'espai Rn consisteix en totes les n -tuples de nombres reals ( x 1,…,x n). El subespai, identificat amb Rm, consta de totes les n -tuples tals que només les primeres m components són diferents de zero: ( x 1,…,x m ,0,0,…,0). Dos vectors de Rn pertanyen a la mateixa classe de congruència mòdul el subespai si i només si són idèntics en les últimes nm coordenades. L'espai quocient Rn/ Rm és isomorf a Rnm de forma òbvia.

Més generalment, si V és una suma directa (interna) de subespais U i W:

llavors l'espai quocient V/U és naturalment isomorf a W (Halmos 1974, Theorem 22.1).

Propietats

Hi ha un epimorfisme natural de V a l'espai quocient V/U donat a base de fer correspondre x a la seva classe d'equivalència [x]. El nucli d'aquest epimorfisme és el subespai U. Aquesta relació queda resumida clarament per la successió exacta

Si U és un subespai de V, la dimensió de V/U s'anomena la codimensió de U en V. Com a base de V es pot construir a partir d'una base A de U i una base B de V/U afegint un representant de cada element de B a A, la dimensió de V és la suma de les dimensions de U i V/U. Si V és de dimensió finita, porta com a conseqüència que la codimensió de U en V és la diferència entre les dimensions de V i U (Halmos 1974, Theorem 22.2):

Sia T : VW un operador lineal. El nucli de T, notat ker(T), és el conjunt de tot xV tal que Tx = 0. El nucli és un subespai de V . El primer teorema d'isomorfisme d'àlgebra lineal diu que l'espai quocient V /ker(T) és isomorf a la imatge de V en W . Un corol·lari immediat, per a espais de dimensió finita, és el teorema del rang: la dimensió de V és igual a la dimensió del nucli de més la dimensió de la imatge (el rang de T ).

El conucli d'un operador lineal T: VW es defineix com l'espai quocient W /im(T).

Quocient d'un espai Banach per un subespai

Si X és un Espai de Banach i M és un subespai tancat de X, llavors el quocient X/M és també un espai Banach. L'espai quocient ve dotat d'una estructura d'espacial vectorial per la construcció de la secció prèvia. Es defineix una norma sobre X/M per

L'espai quocient X/M és complet respecte a la norma, per tant és un espai Banach.

Exemples

Es nota per C [0,1] l'espai de Banach de funcions reals contínues en l'interval [0,1] amb la norma uniforme. Es nota el subespai de totes les funcions fC [0,1] amb f (0) = 0 per M. Llavors la classe d'equivalència d'alguna funció g està determinada pel seu valor a 0, i el seu espai quocient C [0,1] / M és isomorf a R.

Si X és un Espai de Hilbert, llavors l'espai quocient X/M és isomorf als complements ortogonals de M.

Generalització a espais localment convexos

El quocient d'un espai localment convex per un subespai tancat és també localment convex (Dieudonné 1970, 12.14.8). En efecte, suposant que X és localment convex de manera que la topologia en X és generada per una família de seminormes {p α;|α;∈A } on A és un conjunt índex. Sia M un subespai tancat, i es defineixen seminormes q α en X /M

Llavors X/M és un espai localment convex, i la seva topologia és la topologia quocient.

Si, a més X és metritzable, llavors també ho és X/M. Si X és un Espai de Fréchet, llavors també ho és X/M (Dieudonné 1970, 12.11.3).

Vegeu també

Referències

  • Treatise on analysis, Volume II. Academic Press, 1970. .