Universitat Yale: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: sl:Univerza Yale; canvis cosmètics
m Robot afegeix: sw:Chuo Kikuu cha Yale
Línia 53: Línia 53:
[[sr:Jejl]]
[[sr:Jejl]]
[[sv:Yale University]]
[[sv:Yale University]]
[[sw:Chuo Kikuu cha Yale]]
[[ta:யேல் பல்கலைக்கழகம்]]
[[ta:யேல் பல்கலைக்கழகம்]]
[[th:มหาวิทยาลัยเยล]]
[[th:มหาวิทยาลัยเยล]]

Revisió del 18:22, 20 març 2010

41° 18′ 40″ N, 72° 55′ 36″ O / 41.311150°N,72.92655°O / 41.311150; -72.92655

Sterling Memorial Library

La Universitat de Yale és una de les institucions educatives privades més reconegudes dels Estats Units d'Amèrica i del món. Va ser fundada l'any 1701. També té el segon sistema bibliotecari més gran de qualsevol universitat. Es troba en la localitat de New Haven, Connecticut, i el seu nom rendeix honor a Elihu Yale, un dels seus primers benefactors. Yale ha produït alumnes destacats en diferents àmbits. Tot i ser una universitat relativament petita, la universitat ha graduat a més presidents d'Estats Units en l'era moderna que qualsevol altra universitat.

Des de 1972 un graduat de Yale ha estat present en la contesa per a la presidència, i sis graduats de la universitat han guanyat el Premi Nobel des de 1994. D'acord a la revista Fortune, Yale ha graduat més directors executius de companyies del Fortune 500 que qualsevol altra universitat.

Actors com Paul Newman, Meryl Streep, Jodie Foster i Edward Norton també són graduats de Yale. En l'àmbit catalano-parlant destaquen l'economista català Xavier Sala i Martín, qui va exercir de Professor i el polític andorrà Juli Minoves, qui va estudiar ciències polítiques. Yale és molt selectiva en les seves admissions. Menys del 10% dels gairebé 20,000 sol·licitants al programa de "undergraduate" són admesos. El Yale Law School, el més selectiu del país, accepta a només el 6% dels sol·licitants. La rivalitat entre Yale i Harvard és la més antiga i intensa de la "Ivy League". La rivalitat involucra l'aspecte acadèmic i esportiu, des de l'equip de rem fins al futbol americà, esport inventat per un entrenador de Yale. D'acord al president de la universitat Richard C. Levin, la universitat està concentrada a educar a líders que puguin operar en un marc internacional.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Universitat Yale