Zelàndia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «[[Fitxer:Zealandia topography.jpg|thumb|dreta|300px|Topografia de Zelàndia. Les línies que es marquen al NNE i al SW, lluny de Nova Zelanda, no són considerad...».
(Cap diferència)

Revisió del 15:44, 28 març 2010

Topografia de Zelàndia. Les línies que es marquen al NNE i al SW, lluny de Nova Zelanda, no són considerades part del continent, ni tampoc Austràlia, Fiji o Vanuatu.

El continent de Zelàndia, també anomenat Tasmantis o el continent de Nova Zelanda és un continent submergit quasi bé en la seva totalitat, que s'enfonsà després de separar-se d'Austràlia entre 65 i 85 milions d'anys enrere i de l'Antàrtida entre 85 i 130 milions d'anys enrere. S'acabà de submergir fa aproximadament 23 milions d'anys, i la major part (al voltant del 93%) es troba sota l'oceà Pacífic.

El continent de Zelàndia té una àrea de 3.500.000 km². És més gran que Groenlàndia o l'Índia, i quasi la meitat de la grandària d'Austràlia. És excepcionalment llarg i estret, estenent-se des de Nova Caledònia cap al nord fins més enllà de les Illes subantàrtiques de Nova Zelanda pel sud. Nova Zelanda és la part més gran de Zelàndia que sobresurt del nivell del mar, seguida per Nova Caledònia.