Administració local d'Espanya: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 20: Línia 20:
** [[Entitat local menor]]
** [[Entitat local menor]]
** [[Comarca]]
** [[Comarca]]
** [[Àrea metropolitana]]
** [[Àrea metropolitana (Espanya)]]
** [[Mancomunitat de municipis]]
** [[Mancomunitat de municipis]]



Revisió del 16:49, 30 març 2010

La Administració local d'Espanya és aquell sector de l'administració pública integrada per ens locals menors de caràcter territorial.

Regulació constitucional

La Constitució Espanyola de 1978 [1] en el seu títol VIII, arreplega les normes bàsiques referides a l'Administració pública en general i altres normes referides en l'Administració local en particular [1].

En aquest sentit cal destacar l'article 140 que dóna autonomia municipal que garanteix als municipis la personalitat jurídica plena i l'elecció dels seus representants via sufragi universal, lliure, directe i secret [1], i l'article 141 que defineix la província com una entitat local amb personalitat jurídica pròpia, determinada per l'agrupació de municipis i la divisió territorial per al compliment de les activitats de l'estat sota la direcció del govern provincial, encara que permet realitzar altres agrupacions de municipis com els Capítols a Canàries o els Consell Insular a les Illes Balears [1]. De la mateixa manera l'article 142 assegura la suficiència de recursos econòmics per part de l'estat[1].

Entitats que comprèn

Segons la llei 7/1985 de [2 d'abril]][2], l'administració local està configurada per:

  • Entitats locals territorials
    • Municipi
    • Província
    • L'illa, en els arxípelags balear i canari.

La diferencia principal entre l'administració local i l'administració autonòmica és que les primeres disposen de potestat normativa de caràcter reglementari, mentre que les autonòmiques disposen de potestat legislativa i poden, per tant, realitzar lleis.

Capacitat Jurídica

L'article 5 de llei 7/1985 [2] en la seva nova redacció donada per la llei 11/1999 [3] estableix que d'acord amb la constitució[1] i les lleis, les entitats locals tindran plena cpacitat jurídica per adquirir, posseir, reivindicar, permutar, gravar o alienar tota classe de béns, celebrar contractes, establir i explotar obres o serveis públics, obligar-se, interposar recursos i exercitar les accions previstes per la llei.

Referències