An-Nàssir Yússuf ibn al-Aziz: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «'''Al-Màlik al-Aziz Abu-l-Mudhàffar Ghiyath-ad-Din Muhàmmad ibn adh-Dhàhir Ghazi''', més conegut simplement com '''Al-Aziz ibn adh-Dhàhir''' o '''Al-Aziz''...».
 
Cap resum de modificació
Línia 11: Línia 11:
R. Grousset, ''Histoires des Croisades'', 1935
R. Grousset, ''Histoires des Croisades'', 1935


[[arz:الناصر يوسف]]

[[en:An-Nasir Yusuf]]
[[fr:Al-Nasir Yusuf]]
{{aiubites}}
{{aiubites}}



Revisió del 08:02, 11 abr 2010

Al-Màlik al-Aziz Abu-l-Mudhàffar Ghiyath-ad-Din Muhàmmad ibn adh-Dhàhir Ghazi, més conegut simplement com Al-Aziz ibn adh-Dhàhir o Al-Aziz fou Damasc i emir aiúbida d'Alep.

Era fill de l'emir An-Nàssir Yússuf ibn al-Aziz, i per tant era besnét de Saladí. A la seva mort del seu pare el 1236 fou proclamat nou emir; Al-Àixraf ibn al-Àdil de Damasc va pretendre la successió a lo que es va oposar Al-Kàmil ibn al-Àdil d'Egipte que la pretenia per a si mateix. Estava a punt d'esclatar la guerra quan al-Àixraf es va posar malalt i va morir pocs mesos després, el 27 d'agost de 1237. Al-Kàmil abans de poder ocupar Alep es va posar també malalt a Damasc i va morir el dimecres 6 de març de 1238, el que va permetre al jove An-Nàssir Yússuf conservar el principat on va governar fins el 1260 estenen fins i tot el seu poder a Damasc.

Amb l'avanç cap a Síria i Palestina, els mongols[1] van conquerir Damasc, Alep, Hama (1260), i Homs (1260), els aiúbides, que ja havien perdut el soldanat del Caire a mans dels mamelucs quedaven definitivament esborrats dels seus dominis,[2]

Referències

  1. (anglès) David Nicolle, Knights of Jerusalem: The Crusading Order of Hospitallers 1100-1565, p.51
  2. (castellà) René Grousset, La epopeya de las Cruzadas, p.314

Bibliografia

R. Grousset, Histoires des Croisades, 1935