Capa de sessió: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Canvis cosmètics
m Robot modifica: es:Capa de sesión
Línia 41: Línia 41:
[[da:Sessionslaget]]
[[da:Sessionslaget]]
[[en:Session Layer]]
[[en:Session Layer]]
[[es:Nivel de sesión]]
[[es:Capa de sesión]]
[[eu:Saio geruza]]
[[eu:Saio geruza]]
[[fr:Couche de session]]
[[fr:Couche de session]]

Revisió del 01:50, 12 abr 2010

La capa de sessió és el cinquè nivell del model de capes OSI. Respon a peticions de servei de la capa de presentació i obté els serveis de la capa de transport.

Aquesta capa ofereix diversos serveis que són crucials per a la comunicació, com són:

  1. Control de la sessió a establir entre l'emissor i el receptor (establiment, utilització i alliberament).
  2. Control de la concurrència (que dues comunicacions a la mateixa operació crítica no s'efectuïn alhora).
  3. Mantenir punts de verificació (checkpoints), que serveixen per a que, davant d'una interrupció de la transmissió per qualsevol causa, aquesta es pugui reprendre des de l'últim punt de verificació en comptes de repetir-la des del principi.

A diferència del que ocorre amb els protocols d'aplicació del conjunt TCP/IP, que interactuen directament amb els protocols de la capa de transport (UDP i TCP), en el model de referència OSI ho fan a través de les entitats de protocol associades a dues capes intermèdies: sessió i presentació.

Les primitives que se li proporcionen a la capa de presentació, per a l'establiment, utilització i alliberament de sessions, són molt semblants a les proporcionades per la capa de transport a la capa de sessió. En molts casos, l'entitat de sessió es limita a invocar la primitiva de transport equivalent, com a resposta a una petició de primitiva de sessió. De totes formes, i malgrat aquestes similituds, existeixen importants diferències entre l'intercanvi de dades de sessió i l'intercanvi de dades de transport. Per exemple, les connexions de transport produeixen un alliberament brusc i poden portar com a resultat la pèrdua de les dades encra en trànsit. Les sessions en canvi, s'acaben amb un alliberament ordenat en el qual les dades no s'arriben a perdre.

En conclusió, aquesta capa és la que s'encarrega de mantenir l'enllaç entre els dos computadors transmetent dades.

Exemples