Diferència entre revisions de la pàgina «Permitivitat»

Salta a la navegació Salta a la cerca
223 bytes afegits ,  fa 11 anys
m
Robot afegeix: be-x-old, it, pl, ru, zh; canvis cosmètics
m (Robot elimina entitats HTML)
m (Robot afegeix: be-x-old, it, pl, ru, zh; canvis cosmètics)
En [[electromagnetisme]], la '''permitivitat''' (ε) d'un medi es la proporció '''D''' / '''E''', on '''D''' és el desplaçament elèctric en [[coulomb]]s per metre quadrat (C/m<sup>2</sup>) i '''E''' es la força del [[camp elèctric]] en [[volt]]s per [[metre]] (V/m). En el cas comú de un medi [[isotropia|isòtrop]], '''D''' i '''E''' són paral·lels i ε és un [[escalar]], però en un medi anisòtrop, més general, aquest no és el cas i ε es un [[tensor]] de rang 2 (causa de [[birefringència]]).
 
La permitivitat es mesura en [[farad]]s per [[metre]] (F/m). També pot ser definida com una adimensional '''permitivitat relativa''', o '''constant dielèctrica''', normalitzada segons la '''permitivitat del buit''' ε<sub>0</sub> = 8,85419 10<sup>-12</sup>F/m.
 
On s'aplica un camp elèctric corre un [[corrent elèctric]]. El '''corrent total''' que corre per un medi real està compost de dues parts: un corrent de conducció, i un de desplaçament. El [[corrent de desplaçament]] pot ser vist com una resposta elàstica que té el material pel camp elèctric aplicat. A mesura que augmenta el camp elèctric, el corrent de desplaçament s'emmagatzema en el material, i quan el camp elèctric disminueix el material allibera el corrent de desplaçament. Un '''[[dielèctric]] perfecte''' és un material que mostra només un corrent de desplaçament, que emmagatzema i retorna energia elèctrica con si fos una 'bateria' ideal.
 
La permitivitat ε i la [[Permeabilitat|permeabilitat magnètica]] &mu;μ d'un medi determinen, totes dues juntes, la velocitat de la [[radiació electromagnètica]] dins aquest medi.
 
:<math>\varepsilon \mu = \frac{1}{v^2}</math>
:<math>\varepsilon_0\mu_0 = \frac{1}{c^2}</math>
 
on &mu;μ<sub>0</sub> és la constant magnètica, o permeabilitat de l'espai buit, igual a 4&pi; &times;× 10<sup>-7</sup> N·A<sup>-2</sup>, i ''c'' és la [[velocitat de la llum]]: 299.792.458 m/s.
 
En alguns medis, per exemple si els corrents de conducció no son menyspreables, la densitat total del corrent és:
<math>J_{tot}=J_c+J_d=\sigma E + j \; \omega \varepsilon_0 \varepsilon_d E = j \; \omega \varepsilon_0 \varepsilon^* E</math>
 
on <math>j = \sqrt{-1}</math>, '''&sigma;σ''' és la conductivitat (responsable del corrent de conducció) del medi, i '''ε<sub>d</sub>''' és la permitivitat relativa (responsable del corrent de desplaçament).
 
Dins d'aquest formalisme la '''permitivitat complexa ε<sup>*</sup>''' es defineix com:
 
:<math>\varepsilon^* = \varepsilon_d - j \frac{\sigma}{\varepsilon_0 \omega}</math>
 
Per els materials reals, tant la part real, com la imaginària de la permitivitat, són funcions més complicades de freqüència ω per tant això porta a la [[dispersió òptica]] dels senyals que contenen [[freqüència|freqüències]] múltiples, aquest materials són anomenats ''dispersius''. Aquesta dependència de la freqüència reflexa el fet de què la polarització del material no respon instantàniament a un camp aplicat perque la resposta ha de ser sempre ''causal'' ( ve després del camp aplicat), la funció dielèctrica ε (ω) ha de tenir pols només per ω amb parts imaginàries positives, i ε(ω) per tant satisfà la [[relació de Karmers-Kronig]]. Sigui com sigui, en el rang de freqüències reduït que s'estudia més sovint, les constants dielèctriques es poden aproximar com a independents de la freqüència.
 
Per una certa freqüència, la part imaginària de ε condueix a la pèrdua d'absorció, si és negativa, ( en l'esmentada convenció per la freqüència), o al seu augment, si és positiva. (Més generalment, es miren les parts imaginaris dels [[valor propi|valors propis]] del tensor dielèctric anisòtrop.)
 
[[Categoria:Electrodinàmica]]
 
[[ar:سماحية]]
[[be-x-old:Дыэлектрычная пранікальнасьць]]
[[bg:Диелектрична проницаемост]]
[[cs:Permitivita]]
[[he:מקדם דיאלקטרי]]
[[id:Permittivitas]]
[[it:Permettività elettrica]]
[[ja:誘電率]]
[[ko:유전율]]
[[nl:Permittiviteit]]
[[no:Permittivitet]]
[[pl:Względna przenikalność elektryczna]]
[[pt:Permissividade]]
[[ru:Абсолютная диэлектрическая проницаемость]]
[[sk:Permitivita]]
[[sl:Dielektričnost]]
[[sv:Permittivitet]]
[[zh:电容率]]
203.897

modificacions

Menú de navegació