Escriptura epi-olmeca: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «thumb|270px|right|Detall mostrant tres columnes de [[glif s de la estela 1 de la Mojarra. Les dues...».
 
Línia 45: Línia 45:


[[Categoria: Sistemes d'escriptura de Mesoamèrica]]
[[Categoria: Sistemes d'escriptura de Mesoamèrica]]
[[Categoria: Cultures precolombines de Mesoamèrica]]
[[Categoria: Maies]]


[[En: Isthmía script]]
[[En: Isthmía script]]

Revisió del 01:57, 26 abr 2010

Detall mostrant tres columnes de glif s de la estela 1 de la Mojarra. Les dues columnes de la dreta estan escrites amb glifs epi-olmeques. La columna de l'esquerra mostra una data de la compte llarga, el 8.5.16.9.9 o 156 dC

La escriptura epi-olmeca o escriptura Ístmics és un dels sistemes d'escriptura de Mesoamèrica utilitzat en la regió del istme de Tehuantepec en el marc de la Cultura epiolmeca, des aproximadament el 500 aC fins al 500 dC, encara que hi ha desacords sobre aquestes dates.

Història

L'escriptura epi-olmeca és estructuralment similar a la escriptura maia, utilitzant un conjunt de caràcters per a representar logograma si un altre conjunt per a representar síl·labes, [1] mostrant inscripcions epigràfiques datades, [2] així per exemple el text de la Estela de Chiapas de Corzo conté la inscripció més antiga coneguda en el sistema de compte llarga, que usualment s'associa amb els maies del clàssic (Pérez de Lara i Justeson , 2007). Aquesta inscripció correspon a l'any 36 aC, al Preclàssic Tardà Mesoamericà.

Les inscripcions epigràfiques van ser possibles perquè la cultura epiolmeca des d'època primerenca va començar a utilitzar un conjunt de signes calendáricos a llarg termini, i els textos més detallats d'aquesta època en Mesoamèrica. [3] D'acord amb Justeson (1986: 447), el sistema d'escriptura conegut com epi-olmeca o istmiano és una derivació de l'antic sistema emprat pels olmeques, emparentat amb altres sistemes d'escriptura emprats en el sud-est de Mesoamèrica , inclosos l'escriptura clàssica maia i les escriptures izapanas. Joh Justeson i Terrence Kaufman, en un article publicat a 1993, van afirmar haver aconseguit un desxiframent parcial de l'escriptura epiolmeca del deixant de la Mojarra. D'acord amb aquest intent de desxiframent la llengua d'aquestes inscripcions sembla ser una llengua mixe-zoques, de fet podria ser un descendent directe del proto-mixe-zoques reconstruït però anterior a la separació d'aquestes llengües en dues branques, els actuals idiomes mixe i zoques. El 1997, els mateixos epigrafistes publicar un segon text sobre l'escrita epi-olmeca, en què afirmaven haver desxifrat una nova part de l'estela de la Mojarra. [4] El sil·labari epi -olmeca proposat per Justeson i Kaufman (2001) ha estat criticat per autors com Stephen Houston i Michael D. Coe, els quals, basant-se en la proposta de Justeson i Kauffman no van poder desxifrar un text epi-olmeca de la màscara d'estil Teotihuacan o descoberta per ells i desconegut per aquests dos últims autors.

Textos recuperats

Els quatre textos epi-olmeques més extensos són:

Altres textos serien:

  • Alguns glif s en quatre esteles molt deteriorades (les número 5, 6, 8 i 15) de l'Cerro de les Taules.
  • Aproximadament 23 glifs a la "màscara O'Boyle", un objecte de fang d'una col·lecció privada, d'origen desconegut.
  • Un petit nombre de glifs en un fragment de ceràmica de Chiapas de Corzo. A aquest fragment se li atribueix la major antiguitat: 450-300 aC [6]

Referències

  1. Lo, Lawrence.
  2. Pool, p. 254.
  3. Pool, p. 266.
  4. Justeson and Kaufman (1997).
  5. 20back-L.jpg Imatge d'alta resolució de la màscara descoberta per Coe i Houston
  6. Pérez de Lara and Justeson.

Bibliografia

Vegeu també

Enllaços externs