Cultivar: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: simple:Cultivar
m Robot afegeix: bg:Сорт
Línia 48: Línia 48:
[[Categoria:Taxonomia]]
[[Categoria:Taxonomia]]


[[bg:Сорт]]
[[cs:Kultivar]]
[[cs:Kultivar]]
[[da:Cultivar]]
[[da:Cultivar]]

Revisió del 15:49, 26 abr 2010

This Osteospermum 'Pink Whirls' un cultivar amb èxit.

Un cultivar derivat de l'anglès, culti(vated) var(iety) (varietat cultivada) és una categoria taxonòmica de les plantes cultivades amb rang per sota de l'espècie i diferent de la varietat.

És una planta cultivada que ha estat seleccionada i a la qual s'ha donat un nom únic per raó de les seves característiques útils o decoratives. Generalment és distingible de plantes similars i quan és propagada manté les seves caracterítiques.

Donar nom a un cultivar s'ha de fer conforme les normes del "Codi Internacional de Nomenclatura per a Plantes Cultivades" (en anglès: International Code of Nomenclature for Cultivated Plants, el ICNCP o abreujadament Cultivated Plant Code). Per aquest organisme el cultivar ha de ser distingible d'altres cultivars i ha de ser possible la propagació, de la forma prescrita per aquest cultivar, ja sia per via sexual o asexual.

La paraula cultivar, va ser creada per Liberty Hyde Bailey. El concepte va ser adoptat oficialment en el XIII Congrés d'Horticultura, realitzat a Londres el 1952, amb l'objectiu de distingir les varietats cultivades de les que naturalment es van produïnt. El terme cultivar no pot ser intercanviat amb el de varietat botànica.[1]

Naturalesa d'un cultivar

Un cultivar és una varietat particular d'una espècie o un híbrid que ha estat cultivat o reconegut com a cultivar sota la ICNCP. El concepte és usat amb pragmatisme i serveix a les necessitats pràctiques de l'horticultura,l'agronomia, forestal, etc.

La planta escollida com a cultivar ha d'haver estat criada deliberadament, seleccionada de plantes en cultiu o descobertes en la natura. Els cultivars poden haver estat obtinguts asexualment clons o sexualment per llavors.

No hi ha necessariament una relació entre un cultivar i un genoma particular. El ICNCP fa èmfasi en el fet que diferents plantes cultivades poden ser acceptades com a diferents cultivars fins i tot si tenen el mateix genoma, mentre, al contari, plantes cultivades amb diferents genomes poden ser el mateix cultivar.

Uns cultivars poden ser recolectats de la natura mentre altres cultivars són estrictament artificials: les plantes han de ser renovades cada vegada, com en el cas dels híbrids F1 (de primera generació). No es requereix que un cultivar s'hagi de reproduir per ell mateix. Molts cultivars són clons i es propaguen per esqueix o per empelt etc.

Els cultivars inclouen moltes plantes de jardí i d'alimentació: 'Golden Delicious' és una pomera reproduïda per esqueix o per empelt, 'Red Sails' i 'Great Lakes' són enciams propagats per llavors. Hosta i Hemerocallis són cultivars de plantes ornamentals propagades per micro propagació o divisió.

Nomenclatura

Un cultivar de viola

Els cultivars són identificats per un nom únic i distintiu. Els noms dels cultivars estan regulats pel International Code of Nomenclature for Cultivated Plants, estan registrats per l'International Cultivar Registration Authority (ICRA) i conforme les regles de l' ISHS International Society for Horticultural Science (ISIS)Commissió per la Nomenclatura i el Registre de Cultivars. Els cultivars poden tenir una marca registrada.

Un nom de cultivar consisteix en un nom botànic (de un gènere, espècie, tàxon intraespecífic, híbrid interespecífic o híbrid intergenèric seguit pel epítet del cultivar (entre cometes simples). . Els epítets dels cultivars publicats abans de 1 de gener de 1959 sovint tenen una forma llatina i poden ser confosos amb l'epítet específic botànic.

Cryptomeria japonica 'Elegans'
Chamaecyparis lawsoniana 'Aureomarginata' (nom d'abans de 1959, en llatí)
Chamaecyparis lawsoniana 'Golden Wonder' (nom posterior a 1959, en anglès)
Pinus densiflora 'Akebono' (nom posterior a 1959, en japonès)
Alguns exemples incorrectes:
Cryptomeria japonica "Elegans" (les cometes dobles no s'accepten)
Berberis thunbergii cv. 'Crimson Pygmy' (no es pot posar "cv")

Enllaços externs

Referències