Lot (personatge del Gènesi): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: am:ሎጥ
m Robot modifica: it:Lot
Línia 40: Línia 40:
[[he:לוט (דמות מקראית)]]
[[he:לוט (דמות מקראית)]]
[[id:Lot]]
[[id:Lot]]
[[it:Lot (Bibbia)]]
[[it:Lot]]
[[ja:ロト (聖書)]]
[[ja:ロト (聖書)]]
[[lt:Lotas]]
[[lt:Lotas]]

Revisió del 11:13, 29 abr 2010

Pel que fa al departament francès, vegeu Òlt.

En el Gènesi, Lot (en hebreu לוֹט בן-הָרָן Lot ben Haran i en àrab لوط Lūt ibn Haran) és un fill d'Aran, germà d'Abraham, qui es va salvar de la destrucció de Sodoma i Gomorra.

Lot vivia a Ur dels caldeus fins que va anar a viure a una altra terra juntament amb els seus oncles Abram i Sarai i el seu avi Tèrah. En primer lloc van anar a Egipte on, després d'alguns problemes amb nadius van haver de marxar.

Aleshores van fer cap a Canaan però durant el viatge, hi van haver escaramusses entre pastors de Lot i pastors d'Abram, i es van veure obligats a distanciar-se. Llavors, Lot va anar cap al Mar Mort.

Es va establir a la ciutat de Sodoma. Vuit anys després, va esclatar una guerra entre Xinar, Elassar, Elam i Goïm contra Sodoma, Gomorra, Admà, Seboiïm i Sóar. Després d'unes batalles a la Vall de Sidim (actualment Mar Morta), van guanyar els primers i van saquejar totes les ciutats rivals. Aleshores, Lot va ser fet presoner. Quan se n'assabentà Abram, va organitzar una expedició en què va salvar Lot i multitud de presoners.

Segons la llegenda, el comportament dels habitants de les ciutats de Sodoma i Gomorra era pecaminós; llibertinatge, violacions, assassinats, luxúria, etc. Jahvè va decidir enviar uns àngels a observar les ciutats però els habitants van assaltar la casa de Lot, on s'estaven. Davant la multitud de gent que s'acostava a casa seva, Lot va oferir-los les seves dues filles per a què les violessin però el poble va refusar. Aquest exemplifica el concepte de Lot com "pur d'esperit" que serà salvat de les ires divines.

Poc després, Lot, la seva esposa i les dues filles fugiren de Sodoma, que veié com una tempesta de cendra, foc, llamps i trons la destruia. La seva dona es convertí en una estàtua de sal per mirar enrere mentre es destruïa la ciutat tal i com li havien prohibit els àngels. Aquest exemplifica la creença de la major curiositat de les dones.

Lot i les seues filles

Aleshores es van instal·lar a Sóar, una ciutat aliada de Sodoma. Poc després, Lot i les seves dues filles van marxar de Sóar i es van instal·lar a les muntanyes. Un dia, Lot es va emborratxar i les seves filles van aprofitar per mantenir relacions amb ell. Al cap de nou mesos, les dues noies van tenir fills:

Així doncs, els seus néts eren alhora els seus fills.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lot (personatge del Gènesi)