Dinastia Borgonya: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m robot Añadido: ja:ブルゴーニュ王朝
m robot Añadido: id:Dinasti Borgonha
Línia 76: Línia 76:
[[en:House of Burgundy]]
[[en:House of Burgundy]]
[[fr:Maison royale du Portugal]]
[[fr:Maison royale du Portugal]]
[[id:Dinasti Borgonha]]
[[ja:ブルゴーニュ王朝]]
[[ja:ブルゴーニュ王朝]]
[[pt:Dinastia de Borgonha]]
[[pt:Dinastia de Borgonha]]

Revisió del 07:55, 31 jul 2006

Es dóna el nom de Dinastia Borgonya al casal de reis que van governar el Regne de Portugal des de 1139 fins l'any 1383; el Regne de Castella des de 1127 fins l'any 1369, així com també al Regne de Lleó durant els anys en que se separà del Regne de Castella.

Tot i que les dues famílies regnants no tenen vincles entre si, ja que la primera prové de la regió de Borgonya i la segona de la històrica regió del Franc Comtat, ambdues a França, si que comparteixen el mateix nom.

Reis de Portugal

Bandera Portuguesa el 1185

La dinastia Borgonya o Alfonsina rep el seu nom dels descedents d'Enric de Borgonya, nét del duc Robert I de Borgonya, el qual va arribar al Regne de Lleó, procedent de França, i ajudà al rei lleonès en la seva lluita contra els sarraïns. Per aquesta ajuda el rei lleonès el prometé amb la seva filla Teresa de Lleó i el nomenà comte de Portugal.

Alfons Henriques va rebre el comtat després de derrotar a la seva mare, Teresa de Lleó a la batalla de So Mamede el 1128. El 1139 fou investit rei de Portugal, instaurant la independència plena de Portugal vers el Regne de Castella. El 1179 fou plenament reconeguda aquesta independència pel Papa Alexandre III. Els successors d'Alfons Henriques van continuar el procés de Reconquesta de la Península Ibèrica, controlada en bona part pels musulmans. Les fronteres de Portugal van ser definides en el Tracta d'Alcanizes de 1297.

El 1383, la princesa de Portugal i hereva del tron Beatriu de Portugal, filla de Ferran I de Portugal, fou casada amb el rei Joan I de Castella. A la mort de Ferran I el mateix any, s'inicià un període d'anarquia entre els partidaris de Beatriu i els contraris a l'anexió amb Castella. El període s'acabà el 1385 amb la victòria de Joan d'Avís, fill natural de Pere I de Portugal, en la batalla d'Alubarrota, per la qual cosa s'instaurà un nou monarca de la Dinastia Avís.

Reis portuguesos de la Dinastia Borgonya

regència 1383-1384 : Elionor Telles de Menezes, esposa de l'anterior

Reis de Castella

L'orígen de la Dinastia Borgonya al Regne de Castella remonta l'any 1127, en el qual Alfons VII de Castella esdevé rei de Castella a la mort de la seva mare Urraca I de Castella. Alfons era fill de Ramon de Borgonya, fill del comte Guillem I de Borgonya, el qual es casà el 1087 amb l'hereva del reialme de Castella.

La dinastia Borgonya o Borgonyona s'acabà el 1369 amb l'instauració al tron castellà d'Enric de Trastàmara, germanastre de l'últim rei castellà borgonyó Pere I de Castella, donant pas a la Dinastia Trastàmara.

Reis de la Dinastia Borgonya a Castella i Lleó

Regne de Castella i Lleó

Regne de Castella

Regne de Lleó

el 1230 Ferran III de Castella, fill també d'Alfons IX de Lleó, aconsegueix el Regne de Lleó de mans de les seves germanastres, mitjançant al Pacte de Terceries i produint-se la unió definitiva d'ambdós regnes creant la Corona de Castella.

Corona de Castella

pretendent 1369 : Constança de Castella, filla de l'anterior

Vegeu també