President del Consell de Ministres de l'URSS: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (- + )
Línia 8: Línia 8:
=== President del Consell de Comissaris del Poble de la URSS ===
=== President del Consell de Comissaris del Poble de la URSS ===
*[[Vladímir Lenin]] ([[6 de juliol]] de [[1923]] - [[21 de gener]] de [[1924]])
*[[Vladímir Lenin]] ([[6 de juliol]] de [[1923]] - [[21 de gener]] de [[1924]])
*[[Alekséi Rýkov]] ([[2 de febrer]] de [[1924]] - [[19 de desembre]] de [[1930]])
*[[Aleksei Rikov]] ([[2 de febrer]] de [[1924]] - [[19 de desembre]] de [[1930]])
*[[Viatxeslav Mólotov]] (19 de desembre de 1930 - [[6 de maig]] de [[1941]])
*[[Viatxeslav Mólotov]] (19 de desembre de 1930 - [[6 de maig]] de [[1941]])
*[[Iósif Stalin]] (6 de maig de 1941 - [[15 de març]] de [[1946]]) (es renombra el càrrec)
*[[Iósif Stalin]] (6 de maig de 1941 - [[15 de març]] de [[1946]]) (es renombra el càrrec)

Revisió del 23:35, 7 maig 2010

Vista del Kremlin de Moscou, seu del govern de la URSS.

President del Consell de Ministres de la URSS (en rus Председатель Совета Министров СССР, Predsedatel Soveta Ministrov SSSR) fou la denominació que va rebre el cap de govern de la Unió Soviètica entre 1946 i 1991. Prèviament, entre 1923 i 1946, la denominació era President del Consell de Comissaris del Poble de la URSS. Durant l'últim any d'existència de la Unió Soviètica el càrrec va deixar d'existir com a tal —juntament amb el Consell de Ministres mateix— i fou reemplaçat pel de Primer Ministre de la URSS. El President del Consell de Ministres era elegit dintre d'aquest òrgan col•legiat i podia ser rellevat pel Presidium del Soviet Suprem, cap d'Estat col•lectiu.

A càrrec del President del Consell de Ministres estava el poder executiu de l'Estat a nivell federal, ja que cada una de les repúbliques de la URSS tenia el propi. Tot i això, el poder polític estava a mans del Secretari General del Partit Comunista de la Unió Soviètica (PCUS); les decisions més importants es prenien de comú acord amb el seu politburó. De fet, era comú que el Secretari General del PCUS ocupés algun dels dos càrrecs més importants del govern, la presidència del Consell de Ministres o bé la presidència del Presidium. Fins a Nikita Jrushchov fou comú que el Secretariat General del PCUS fora el President del Consell de Ministres, pero a partir de Leonid Brézhnev s'establí el costum que ocupés la presidència de l'Estat.

Llista de caps de govern de la Unió Soviètica

Vladimir Lenin

President del Consell de Comissaris del Poble de la URSS

President del Consell de Ministres de la URSS

Primer Ministre de la URSS

Últims mesos de la Unió Soviètica

Desprès del cop d'Estat que va intentar aturar i reverir les reformes del president Mikhaïl Gorbatxov i havent participat en ell el primer ministre Valentín Pávlov, el càrrec de Primer Ministre de la URSS va quedar dissolt. Fou reemplaçat pel President del Comitè de Gestió Operativa de la Economia Nacional, càrrec que el 20 de setembre de 1991 fou renombrat com President del Comitè Econòmic Interestatal per convertir-se finalment, el 14 de novembre del mateix any, en el de President del Comitè Econòmic Interestatal - Primer Ministre de la Comunitat Econòmica. La Unió Soviètica va deixar d'existir poc temps després, el 25 de desembre.

Vegeu també