Vés al contingut

Cloaca Maxima: diferència entre les revisions

204 bytes afegits ,  fa 12 anys
cap resum d'edició
m (Cloaca maxima mogut a Cloaca Maxima)
Cap resum de modificació
[[File:Cloaca Maxima 2.jpg|thumb|right|La Cloaca Maxima]]
La '''''Cloaca Maxima''''' (enterme [[llatí]] que significa :''Lala claveguera més gran'') de la [[Roma antiga]] era una gran construcció per evacuar les aigües residuals de la ciutat de [[Roma]].
 
Va ser construïda al final del [[segle VI aC]] al temps deldels darrerúltims reireis de Roma , [[TarquinioTarquini PriscoPrisc]] o [[TarquinioTarquini el Superb]],segonns segons les experiències de l'enginyeria dels [[etrusc]]s. Va ser una de les obres principals en l'urbanització de Roma.
La '''Cloaca Maxima''' (en [[llatí]] significa :''La claveguera més gran'') de la [[Roma antiga]] era una gran construcció per evacuar les aigües residuals de la ciutat de [[Roma]].
 
Segons [[Titus Livi]] estava excavada al subsòl de la ciutat, però sembla que en el seu origen era un [[canal]] a cel obert que recollia les aigües enque, elpel seu curs natural que, baixaven dels pujols[[set turons de Roma|turons]], drenantdrenaven el pla del Forus[[Fòrum romàRomà]] peri acabarel enVelabrum eli acabaven al riu [[Tíber]]. Posteriorment aquest canal s'hauria cobert.
Va ser construïda al final del [[segle VI aC]] al temps del darrer rei de Roma [[Tarquinio Prisco]] o [[Tarquinio el Superb]],segonns les experiències de l'enginyeria dels [[etrusc]]s. Va ser una de les obres principals en l'urbanització de Roma.
 
Les restes actuals d'aquesta [[claveguera]] presenten una alçada de fins a 3 metres (10 [[peu (unitat de longitud)|peus]] [[Unitats de mesura romanes|romans]]) , amb el paviment 12 metres per sota del carrer actual (la Via Cavour), és a dir uns 6 metres per sota del nivell antic.
Segons [[Titus Livi]] estava excavada al subsòl de la ciutat però sembla que el seu origen era un [[canal]] a cel obert que recollia les aigües en el seu curs natural que baixaven dels pujols drenant el pla del Forus romà per acabar en el riu Tíber. Posteriorment aquest canal s'hauria cobert.
 
Les restes actuals d'aquesta [[claveguera]] presenten una alçada de fins 3 metres (10 peus romans) amb el paviment 12 metres per sota del carrer actual (Via Cavour).
 
 
[[Categoria:Arquitectura romana]]
[[Categoria:Roma]]
 
53.026

modificacions