Euric: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Robot afegeix: an:Eurico
Línia 25: Línia 25:
[[Categoria:Reis visigots]]
[[Categoria:Reis visigots]]


[[an:Eurico]]
[[bg:Ойрих]]
[[bg:Ойрих]]
[[cs:Eurich]]
[[cs:Eurich]]

Revisió del 14:29, 23 maig 2010

Estàtua a Madrid (J. Porcel, 1750-53).

Euric, també conegut com a Evaric o Erwig (415 - 484) fou un rei visigot de Regne de Tolosa del 466 al 484, germà de Teodoric II i casat amb Ragnailda, filla suposada de Meroveu, rei dels francs.

Al començament del seu regnat la situació originària del regne de Tolosa en relació amb l'imperi romà havia evolucionat tant, que ja obrava amb completa independència. Va emprendre aleshores per compte propi, sense pactar prèviament amb els romans, activitats expansives a la Gal·lia i a Hispània; les primeres, amb l'excusa d'oposar-se al reconeixement de l'emperador Antemi, i les segones, amb la d'ajudar els visigots que encara lluitaven contra els sueus.

En 476 va expandir els territoris visigots des del riu Loira amb dues columnes, una que va travessar probablement per Roncesvalles i prenent Pamplona i Caesar Augusta, fins l'Ebre per lluitar contra els vàndals, que atacaven aquesta zona, arribant a atacar Lleida, i una segona columna comandada per Heldefred el 480, conquerint Tarragona i expandint-se cap el sud de la Península Ibèrica per la costa mediterrània.[1] Alhora, al nord va lluitar contra francs i saxons, i matà el cap dels bagaudes de la vall del Fresser. Va aconseguir el reconeixement dels seus dominis per l'emperador Juli Nepot, fet que significà la separació formal i de fet, d'aquests territoris respecte l'Imperi Romà d'Occident. També va crear el primer codi legal visigot, el Codex Eurici (Codi d'Euric).

Referències

  1. Roger Collins, Early medieval Spain p.24 (anglès)

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Euric


Precedit per:
Teodoric II
Rei visigot
Succeït per:
Alaric II