GNU General Public License: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 62: Línia 62:
[[pl:GNU General Public License]]
[[pl:GNU General Public License]]
[[pt:GNU General Public License]]
[[pt:GNU General Public License]]
[[ro:Licenţa Publică Generală GNU]]
[[ro:Licența Publică Generală GNU]]
[[ru:GNU General Public License]]
[[ru:GNU General Public License]]
[[sc:Lissentzia GPL]]
[[sc:Lissentzia GPL]]

Revisió del 14:23, 2 juny 2010

La Llicència Pública General (GPL, de l'anglès General Public License) és un tipus de llicència per a programari que permet la còpia, distribució (comercial o no) i modificació del codi, sempre que qualsevol modificació es continuï distribuint amb la mateixa llicència GPL. La llicència GPL no permet la distribució de programes executables sense el codi font corresponent o una oferta de com obtenir-lo gratuïtament.

Aquesta llicència va ser dissenyada originalment per Richard Stallman i el grup GNU, principalment Eben Moglen, com a alternativa al model de programari propietari predominant. Actualment, Linux és el programa sota llicència GPL amb mes difusió.

Controvèrsies legals

Dins de diferents marcs reguladors i legislatius de països al voltant del món, la inserció i ús de la GPL pot trobar dificultats des del punt de vista de l'aplicació i validesa, a causa de la fermesa o intervencions de lleis i normes en defensa dels drets dels consumidors (ciutadans). Aquests casos generen propostes de canvis i modificacions d'aquests marcs legals que pel general cauen en favor de la GPL, tot i això són processos de mitjana o llarga durada i moltes vegades el que s'hauria de tractar des d'un punt de vista tècnic es deriva en conflictes polític-empresarials i al revés.

Només amb efecte de mostrar els inconvenients, es pot anomenar el Punt 11 de la llicència, recollit en moltes altres llicències.

Punt 11. "No garanties"

(Sense garanties) diu: "Com que el programa està lliure de càrrecs, no existeix cap garantia per a ell mateix (...), els propietaris dels drets d'autor proporcionen el programa "tal com es" sense cap garantia de cap tipus, ja sigui implícita o explícita, incloent, però no de manera limitada. les garanties que implica la venta per a un propòsit particular.

Enllaços externs