Diferència entre revisions de la pàgina «Camp elèctric»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
cap resum d'edició
m (Robot afegeix: ur:برقی میدان)
m
En [[física]], el '''camp elèctric''' és el camp generat per un objecte [[càrrega elèctrica|carregat elèctricament]], aquest camp genera una [[força]] que actua sobre d'altres objectes també carregats elèctricament. El concepte de camp elèctric va ser introduït per [[Michael Faraday]].
 
El camp elèctric és un [[Vector (física)|vector]] que en unitats del [[Sistema Internacional d'Unitats|SI]], s'expressa en [[Newton (unitat)|newton]] per [[coulomb]] (N C<sup>-1</sup>) o, de manera equivalent, en [[volt]] per [[metre]] (V m<sup>-1</sup>). Els camps elèctrics es creen al voltant de qualsevol càrrega elèctrica. El sentit i direcció de les línies del camp en un punt donat de l'espai es defineixen com el sentit de la força que s'exerciria sobre una càrrega positiva de prova situada en aquell punt. Els camps elèctrics contenen [[energia elèctrica]] amb una densitat d'energia que és proporcional al quadrat de la intensitat del camp.
 
En el cas que l'objecte carregat elèctricament que produeix el camp elèctric tingui [[velocitat]] constant, el camp elèctric va acompanyat d'un [[camp magnètic]]. En el cas que la velocitat no sigui constant, sinó que presenti un moviment [[acceleració|accelerat]], es parla de [[camp electromagnètic]]. En general els camps elèctrics i magnètics no són fenòmens separats; en funció del punt de referència, allà on un observador aprecia un camp elèctric, un altre observarà un camp magnètic i un tercer una barreja de tots dos. En [[mecànica quàntica]], les alteracions dels camps electromagnètics són anomenades [[fotons]], i la seva energia és un [[quàntum]].
9.229

modificacions

Menú de navegació