Soviet Suprem de la Unió Soviètica: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
El '''Soviet Suprem de la URSS''' (en rus 'Верховный Совет СССР'', ''Verjovni Sovet SSSR'') era l'òrgan federal legislatiu de la [[Unió Soviètica]], compost de 2 assemblees renovables cada quatre anys:
El '''Soviet Suprem de la URSS''' (en rus ''Верховный Совет СССР'', ''Verjovni Sovet SSSR'') era l'òrgan federal legislatiu de la [[Unió Soviètica]], compost de 2 assemblees renovables cada quatre anys:


*El '''Soviet de la Unió''', que comprenia un diputat per cada nombre fix d'habitants (300.00) i constava de 791 integrants, elegits per [[sufragi universal]].
*El '''Soviet de la Unió''', que comprenia un diputat per cada nombre fix d'habitants (300.00) i constava de 791 integrants, elegits per [[sufragi universal]].

Revisió del 19:03, 14 ago 2006

El Soviet Suprem de la URSS (en rus Верховный Совет СССР, Verjovni Sovet SSSR) era l'òrgan federal legislatiu de la Unió Soviètica, compost de 2 assemblees renovables cada quatre anys:

  • El Soviet de la Unió, que comprenia un diputat per cada nombre fix d'habitants (300.00) i constava de 791 integrants, elegits per sufragi universal.
  • El Soviet de les Nacions o Nacionalitats, que constava d'un nombre variable de membres: entre 625 i 750 diputats representants de les repúbliques i de les repúbliques autònomes, així com de les àrees o circumscripcions nacionals. S'elegien 32 diputats per cada república federal, 11 per república autònoma, 5 per regió autònoma i 1 per districte nacional.

Ambdues cambres gaudien dels mateixos poders i la majoria simple era la requerida en els votacions per arribar a acords vàlids. Els conflictes entre cambres eren resolts per una Comissió Mixta i, si no s'arribava a cap acord, el Presidium dissolia el Soviet i convocava eleccions.