Tuculor: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: ko:투클로르족
m Robot modifica: en:Toucouleur people
Línia 13: Línia 13:
[[br:Toukouleured]]
[[br:Toukouleured]]
[[de:Tukulor]]
[[de:Tukulor]]
[[en:Toucouleur]]
[[en:Toucouleur people]]
[[eo:Tukuloroj]]
[[eo:Tukuloroj]]
[[fr:Toucouleurs]]
[[fr:Toucouleurs]]

Revisió del 20:34, 9 juny 2010

El poble tuculor, tukulor, tocolor, tokolor, toucouleur, tekarir, takarir i també haalpulaar'en, és una ètnia africana que viu al nord de Senegal i sud de Mauritània (i alguns a Mali i Guinea) d'origen peul o fula o fulbe. A Senegal són el 10% de la població.

Són descendents de l'estat de Takrur. El nom podria voler dir "tot color" (francès "tout couleur" d'eon toucouleur, o be "poble de Tekrur". El poble va tenir el seu moment de gloria sota al-Hadjdj Umar Tal a la segona meitat del segle XIX (1848-1864).

Dones de Tuculor (gravat del 1890)

Parlen una llengua dialectal fulbe coneguda com pulaar. S'anomenen a si mateix com haapulaar'en que vol dir "els que parlen pulaar'. Quasi tots són musulmans. La societat es sedentària, patriarcal i jarquizada estrictament amb 12 castes subdidvides en tres classes. Les noies es casen als 13 anys. El matrimoni o dewgal és arranjat pels pares; s'ha de determinar que la noia sigui verge abans de completar la cerimònia. Quan neix un infant, al cap d'una setmana se li dona nom i la googo (germana del pare) talla els seus cabells, mentre el pare diu als marabuts el nom escollit que després s'anuncia al poble.

Referència

Traducció resumida de fr:Toucouleur