Vés al contingut

Geosinclinal: diferència entre les revisions

264 octets eliminats ,  fa 12 anys
adequació del contingut, que era obsolet
m (Robot afegeix: et:Geosünklinaal)
(adequació del contingut, que era obsolet)
El "geosinclinal" representa doncs, una teoria obsoleta però es fa servir encara però interpretada de manera diferent que en l'original.
 
Un geosinclinal és una fossa tectònica en forma de [[sinclinal]] llarg i profund, que transcorre paral.lel al marge de subducció i a la serralada o arc volcànic associat a aquest marge. Al geosinclinal també se li diu [[fossa submarina]], ja que forma una fossa més profunda que la fondària mitjana de l'oceà. Per aquesta raó els [[sediment]]s continentals s'hi acumulen, encara que aquests no arriben mai a colmatar-la, doncs la seva forma es deu a la mateixa subducció, i no al pes dels sediments acumulats com es creia anteriorment.
Un geosinclinal és un [[sinclinal]] llarg i profund en forma de [[fossa submarina]], que s'omple de [[sediment]]s; aquests , en apropar-se mutuament les vores de la cubeta, en són expulsats, s'aixequen i formen una [[serralada]]. El sinclinal, encara que és molt llarg, és inicialment poc profund, però els seu fons es va enfonsant progressivament sota el pes dels sediments que s'hi dipositen (materia calcari, argiles, margues fins formar un ''[[flysch]]''. Després acuen forces tectòniques que en direccions oposades acosten dos talusos de la fossa oceànica cosa que contribueix també a augmentar la profunditat i per tant l'espessor del dipòsit sedimentari que segueix omplint-la.
 
Com que els dos talusos del geosinclinal segueixen aproximant-se hi ha un plegament que forma una nova serralada.
 
 
623

modificacions