Pogrom: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: zh:少數族群迫害
Línia 59: Línia 59:
[[uk:Погром]]
[[uk:Погром]]
[[yi:פאגראם]]
[[yi:פאגראם]]
[[zh:少數族群迫害]]

Revisió del 08:29, 21 juny 2010

Víctimes jueves d'un pogrom a Iekaterinoslav, 1905.

S'entén per pogrom (del rus: "погром") qualsevol alçament popular de caràcter violent -ja sigui espontani o premeditat-, l'objectiu del qual és el linxament o assassinat de persones d'origen jueu així com l'espoliació de llurs béns i propietats. No obstant això, el terme progrom s'utilitza també, de forma més generalitzada, quan l'objectiu de l'acció violenta acaba sent qualsevol minoria ètnica, política o religiosa. No és estrany de sentir-ho pronunciat, o veure-ho escrit, com a progrom, erròniament.

Història

L'origen històric de la paraula remunta a l'any 1881, quan el tsar Alexandre II va ser assassinat a la ciutat de Sant Petersburg. Els jueus foren falsament acusats del magnicidi, raó per la qual esclatà una onada de violència antisemita a la Rússia meridional que es perllongà fins a l'any 1884. De resultes del pogrom hom calcula que prop de 2 milions de jueus russos emigraren cap als Estats Units en el període comprès entre els anys 1880 i 1920.

No fou aquest l'únic brot antisemita ocorregut a Rússia. Són nombrosos els pogroms documentats durant la Revolució Russa de 1917 i la posterior Guerra Civil Russa (1918-1921): així, durant la revolució bolxevic, els jueus adinerats van ser, com la resta de classes benestants, durament perseguits. Per contra, la participació de col·lectius jueus menys afavorits en favor de la revolució motivà la seva posterior repressió per part de l'Exèrcit Blanc que s'enfrontà a l'Exèrcit Roig bolxevic durant la guerra civil.

Amb tot, la història de l'antisemitisme fa extensiu l'ús de la paraula pogrom a qualsevol acció de repressió contra la població jueva. Per exemple, la coneguda Nit dels vidres trencats de l'Alemanya nazi (9-10 de novembre de 1938) es coneix indistintament com la Reichskristallnacht, la Novemberpogrome o la Pogromnacht. També es qualifica de pogrom la persecució de jueus a qui s'acusà de provocar el brot de Pesta Negra a l'Europa del segle XIV.

Com s'ha dit al començament, també s'utilitza la paraula pogrom per a designar una acció violenta adreçada a qualsevol minoria. D'aquesta manera, nombrosos aldarulls religiosos i disturbis racials ocorreguts en els darrers decennis lluny del context jueu, han estat considerats igualment pogroms.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pogrom