Papa Calixt II: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 46: Línia 46:
[[ja:カリストゥス2世 (ローマ教皇)]]
[[ja:カリストゥス2世 (ローマ教皇)]]
[[jv:Paus Callixtus II]]
[[jv:Paus Callixtus II]]
[[ka:კალქისტუს II]]
[[ka:კალიქსტუს II]]
[[ko:교황 갈리스토 2세]]
[[ko:교황 갈리스토 2세]]
[[la:Callistus II]]
[[la:Callistus II]]

Revisió del 04:52, 1 jul 2010

Infotaula de personaPapa Calixt II

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Calixte II Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 1065 Modifica el valor a Wikidata
Quingey (Sacre Imperi Romanogermànic) Modifica el valor a Wikidata
Mort13 desembre 1124 Modifica el valor a Wikidata (58/59 anys)
Roma (Sacre Imperi Romanogermànic) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaBasílica de Sant Joan del Laterà Modifica el valor a Wikidata
162è Papa
8 febrer 1119 – 13 desembre 1124
← Gelasi IIHonori II →
Arquebisbe catòlic
1088 – 1119
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Roma
Estats Pontificis Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódiplomàtic, escriptor, sacerdot catòlic, bisbe catòlic Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde de sant Benet Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Família
FamíliaAnscarici Modifica el valor a Wikidata
ParesGuillem I de Borgonya Modifica el valor a Wikidata  i Estefania de Borgonya Modifica el valor a Wikidata
GermansGisela de Borgonya, Sibil·la de Borgonya, Clemència de Borgonya, Ermentruda de Borgonya, Esteve I de Borgonya, Renald II de Borgonya, Ramon de Borgonya i Berta de Lleó Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 48413096 Modifica el valor a Wikidata

Calixt II (nom de bateig Guiu de Borgonya) (Borgonya, (1050) – Roma, 13 de desembre de 1124) fou papa de l'Església Catòlica del 1119 al 1124.

Fill del comte Guillem I de Borgonya, en 1088 va ser nomenat arquebisbe de Viena del Delfinat, càrrec en què es destacà com a gran defensor de la reforma de l'Església, iniciada per Gregori VII. En 1119, a la mort del papa Gelasi II, va ser escollit com a nou papa a l'abadia de Cluny, ja que en aquells moments a Roma es trobava l'antipapa Gregori VIII. Immediatament va intentar una aproximació a l'emperador Enric V i li va enviar una ambaixada, que va concertar una trobada a la ciutat de Reims amb l'objectiu de solucionar la querella de les investidures. El fet de què Enric es presentés a la trobada al capdavant del seu exèrcit va fer que el papa convoqués, el 30 d'octubre del 1119, un concili en Reims on va excomunicar l'emperador i l'antipapa Gregori. Amb l'ajuda normanda Calixte aconseguí, en 1120, tornar a Roma i obligar l'antipapa Gregori a fugir a Sutri on després de caure presoner fou reclòs, fins a la seva mort en el 1121, en el monestir de Cava.

Instal·lat definitivament a Roma Calixt dedicà novament les seves energies a la solució de la querella de les investidures que des de feia mig segle enfrontava el Papat amb l'Imperi. Per això proposà a Enric V la celebració en Worms d'una dieta en què participarien bisbes i prínceps i que, el 23 de setembre del 1122, conclou amb la firma del Concordat de Worms pel qual l'emperador renunciava al seu dret d'assistir a les investidures eclesiàstiques i a atorgar als investits el ceptre que reconeixia el seu càrrec.

El 18 de maig del 1123 Calixt va convocar el Concili I del Laterà, considerat per l'Església Catòlica com el primer dels ecumènics celebrats en Occident, i en què es van confirmar i sancionar els acords aconseguits en el Concordat de Worms, a més de decretar-se vint-i-dos cànons contra la simonia, el nicolaisme i la intromissió dels laics en assumptes eclesiàstics. En aquest concili també s'acordà l'organització d'una croada, que seria la Segona Croada.

Calixt II fou el papa que instaurà l'Any Sant Jacobeu, que havia de celebrar-se tots els anys en què el dia 25 de juliol, dia de Sant Jaume, coincidís amb diumenge. Tots aquells peregrins que visitessin la tomba de l'apòstol en el transcurs d'un any jacobeu guanyarien el jubileu o indulgència plenària. Aquesta institucio va impulsar en gran manera les peregrinacions a Sant Jaume de Compostel·la durant tota l'edat mitjana.

Una dada curiosa d'aquest Papa és que va excomunicar el Cometa Halley, per considerar-lo un cos obra del diable.



Precedit per:
Gelasi II
Papa
1119 - 1124
Succeït per:
Honori II